ЗАВРШАВА СЕ ЗИМСКИ РАСПУСТ У ВОЈВОДИНИ Од понедељка ђаци поново у клупама, ЕВО ДО КАДА ТРАЈЕ ШКОЛСКА ГОДИНА

Зимски распуст за ученике на територији АП Вojводине завршава се данас, док  друго полугодиште званично почиње у понедељак, 15. јануара, и траје до 31. маја за мале матуранте, односно 14. јуна за ђаке од првог до седмог разреда осмолетки.
Ф
Фото: Dnevnik.rs

Када је реч о средњошколцима, они који завршавају гимназију остаће у клупама до 24. маја, а ученици трећег разреда трогодишњег и четвртог разреда четворогодишњег образовања стручних школа недељу дана дуже. За ђаке од првог до трећег разреда гимназије и четворогодишњих средњих стручних школа и ученике првог и другог разреда трогодишњих средњих стручних школа, летњи распуст почиње 24. јуна.

У међувремену, краће предахе од редовне наставе имаће 27. јануара, када се обележава Свети Сава – школска слава, 15. фебруара на Сретење односно Дан државности, који се празнује 15. и 16. фебруара, те током пролећног распуста од 28. марта до 3. априла и Празника рада 1. и 2. маја.

Следећи предах од школе, пролећни распуст , биће од 28. марта до 3. априла

Ученици и запослени у школи имају право да не похађају наставу, односно да не раде, у дане верских празника: припадници верских заједница које обележавају дане васкршњих празника по грегоријанском и јулијанском календару – почев од Великог петка, закључно са другим даном Васкрса (католици – од 29. марта до 1. априла, а православци од 3. до 6. маја), припадници Исламске заједнице 10. априла, на први дан Рамазанског бајрама, и 16. јуна, на први дан Курбанског бајрама, а припадници Jеврејске заједнице – 23. априла, првог дана Пасхе. У школама ће радно бити обележени 21. фебруар – Међународни дан матерњег језика, 10. април – Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља и првог српског министра просвете, 22. април – Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у  Другом светском рату, те 9. мај – Дан победе.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 22. и 23. марта, а званичну малу матуру из матерњег језика, математике и изабраног предмета 17, 18. и 19. јуна. Пријављивање за полагање пријемних испита обавиће се од 16. до 19. априла електронским путем преко портала Моја средња школа или између 19. и 22. априла непосредно у матичним школама.

Пријемни испити за упис у средње уметничке школе и одељења за ученике са посебним способностима математику, физику, рачунарство и информатику, сценску и аудио-визуелну уметност, географију и историју, биологију и хемију, филолошке науке и средње школе у којима се део наставе одвија на страном језику, биће организовани у од 10. до 19. маја. Пријем спортске документације за кандидате за упис у одељења за ученике са посебним способностима за спорт планиран је у суботу, 8. јуна, и понедељак, 10. јуна.

С. Милачић

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести