Злочини над Србима у Подрињу без казне, сећање на жртве

БРАТУНАЦ: У Братунцу је данас одржана Централна комеморација за 3.267 Срба убијених током протеклог рата у Сребреници и околини.
2
Фото: twitter/ Vlada RS

28. дивизија такозване Армије БиХ, у првим ратним годинама, готово свакодневно је упадала у српска села у околини овог града.

Убијали си цивиле, старце, жене и децу, а куће палили, пренела је РТРС.

У знак сећања на страдале на градском гробллу код Спомен крста служен је парастос и положени су венци.

Породице, пријатељи присетили су се убијених Срба Сребренице, Братунца и околине.

Убијених се присетио и Брано Вучетић коме су муслиманске формације побиле комплетну породицу.

"Мени су побили читаву породицу само зато што су били Срби и тако се звали. Мене су са девет година одвели у логор и дан-данас осећам последице", прича Вучетић.

"Оно што су муслимани из Сребренице учинили српском народу у Подрињу зове се геноцид који је започет у Другом светском рату, а настављен у Одбрамбено-отаџбинском", навели су из органиције породица погинулих.

 

Председница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је да злочини над Србима Подриња имају све елементе геноцида.

За бројне масовне злочине над Србима, које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године, још нико није одговарао.

Начелник општине Братунац Срђан Раникић каже да се српске жртве на све начине покушавају минимизирати и да то не смемо да дозволимо.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић каже да је страдање српског народа у Подрињу у минулом рату остало некажњено, док се Србима суди и за командну одговорност.

Говорећи о правди за српске жртве, Вишковић је рекао да ту судови и правда можда имају неке друге аршине, те да ће данашњи скуп "злочинце подсетити на њихова надела".

"Где су данас овде са нама они који нам тако широкогрудо нуде помирење, да заборавимо и праштамо? Немам ништа против тога, ни као човек, ни као борац, што ће они сутра бити у Поточарима, на то имају право, али где вам је образ да не дођете данас у Братунац и поклоните се српским жртвама", поручио је Вишковић.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести