ЗУБАРИ у домовима здравља МОГЛИ БИ БИТИ БЕСПЛАТНИ ЗА СВЕ, али... Ево шта је потребно да би то било остварено

О здрављу наших зуба брине више од 8.000 стоматолога - једна трећина је у државном, две у приватном сектору, показују подаци Стоматолошке коморе Србије. Ако буде прихваћен Закон о здравственој заштити, зубари би свима били доступни од лета у домовима здравља.
z
Фото: Pixabay

Свега 16,5 одсто грађана Србије старијих од 25 година има све своје зубе, кажу у Институ за јавно здравље Србије „Др Мила Јовановић Батут”.

Није боља ни слика код деце. Мање од 40 одсто 12-годишњака има све здраве зубе. Да би се стоматолошки картон нације променио, стручњаци предлажу враћање стоматолога у домове здравља из којих су отишли 2006. године.  Покварен зуб не само да боли, квари изглед, већ може да поквари и целокупно здравље. Да би се то спречило, уз четкицу и пасту, потребни су благовремени прегледи и лечење. Зато је вест о могућем враћању стоматолога у домове здравља обрадовала и грађане и лекаре.


Услуге стоматолога уз здравствену књижицу

Било да је у питању вађење зуба, поправка, или пак чишћење каменца, поново ће све бити бесплатно у домовима здравља. Ову услугу на терет Фонда до сада су користила деца, труднице или старији од 65 година, док су остали плаћали. Министарка здравља проф. др Даница Грујичић појаснила је да је циљ вратити стоматологе у домове здравља и у градским и у сеоским срединама. „То значи да ће грађани који имају оверену здравствену књижицу моћи да користе бесплатне стоматолошке услуге” , најавила је министарка.


Фото: Pixabay
 

Обухват одраслих зависи од РФЗО

Имамо 88 стоматолога који на терет Републичког фонда за здравствено осигурање раде са децом, трудницама и старим људима.

- Недавна најава министарке здравља др Данице Грујичић да зубари у државним амбулантама треба да примају и остале грађане, односно одрасле, зависи од РФЗО – казао је за „Дневник” директор Дома здравља „Нови Сад” др Веселин Бојат.


Декан Стоматолошког факултета у Београду проф. др Алекса Марковић је рекао да би пријемом нових стоматолога могло брзо да се крене у решавање проблема. - Али, не би могло и да се реши брзо, јер је потребно и време за обнову опреме - навео је проф. др Алекса Марковић. Иначе, на евиденцији Националне службе за запошљавање посао чека више од 1.000 стоматолога. Ако буде прихваћен Закон о здравственој заштити, зубари би свима били доступни од лета, најавила је недавно министарка здравља Даница Грујичић.

— У Министарству здравља биће одељење које ће се бавити фармакоекономијом. Проценићемо колика су то улагања, али имајући у виду буџет министарства, поготово за следећу годину, али, пре свега, Фонда за здравствено осигурање, мислим да ћемо имати довољно новца да постепено, уз промену Закона о здравственој заштити који сада радимо и планирамо за прво заседање нове скупштине, вратимо стоматологију у домове здравља - рекла је министарка.

Р. Д.

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести