Акције Амазона пале 10 одсто због пословног губитка у првом кварт

ЊУЈОРК: Компанија Амазон, једна од водећих у свету у онлајн трговини, известила је о значајном пословном губитку у прва три месеца 2022. године, што је довело до великог пада њених акција на Вол Стриту.
Amazon
Фото: amazon.com

Амерички технолошки гигант је забележио нето губитак од 3,8 милијарди долара у кварталу завршеном 31. марта, што представља оштар пад у односу на исти период прошле године када је остварио профит од 8,1 милијарду долара, извештава CNN.

Пословни резултат Амазона је такође знатно подбацио у односу на предвиђања аналитичара који су у анкети компаније Рефинитив, која се баци прикупљањем и дистрибуцијом финансијских информацијиа, предвиђали добит од 4,4 милијарде долара.

Амазон је негативан финансијски резултат углавном приписао губитку од 7,6 милијарди долара по основу инвестиција у компанију за производњу електричних возила Ривијан Аутомотив.

Акције Амазона су се стропоштале за око 10 посто на продуженом трговању у четвртак увече на Вол Стриту, након објављених пословних резултата.

Укупни приходи компаније су у извештајном периоду порасли за 7,0 одсто на годишњем нивоу, на 116,4 милијарде долара, што је мало изнад прогноза аналитичара, али спорије од раста од 9,0 процената забележеног у последња три месеца 2021.

Према прогнози Амазона, раст прихода ће даље успорити у наредном кварталу, при чему се предвиђа да повећање продаје између 3,0 и 7,0 процената.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести