Цене акција и нафте на светским берзама расту, долар слаби

СИНГАПУР: Азијске берзе су ојачале данас пратећи рекордан раст Вол Стрита, док се цена биткоина примирила након што је ноћас узлетела за 20 посто подстакнута одлуком компаније "Тесла" да уложи 1,5 милијарди долара у куповину ове криптовалуте.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Нафта је такође наставила успон достижући највиши ниво у последњих 13 месеци, подржана све већи оптимизам у погледу опоравка потражње за горивом, извештава Ројтерс.

Међутим, на европским тржиштима капитала дошло је до осипања позитивног расположења судећи према подацима да Еуростокс индекс фјучерса бележи минус од 0,05 посто, лондонски ФТСЕ фјучерси су у паду за 0,12 процената, а Е-мини фјучерси у индексној корпи С&П 500 стагнирају.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, напредовао је за 0,37 одсто на 722,95 поена, предвођен растом кинеских најликвиднијих акција које су скочиле за 1,67 процената, због појачаних куповина инвеститора који се надају порасту цена после празновања Лунарне нове године.

Кинеске берзе ће од четвртка, 11. фебруара, бити затворене недељу дана.

Хонгкошки индекс Ханг Сенг је повећао вредност за 0,51 посто, а корејски Коспи за 0,27 процената, при чему су акције гиганата који производе чипове највише профитирале након вести о "Теслиној" куповини биткоина.

Јапански индекс Никеи је такође забележио добитак од 0,27 посто.

Индекси Њујоршке берзе су у понедељак достигли нов историјски рекорд на затварању, при чему је технолошки Насдак Композит порастао за скоро 1,0 одсто, а С&П 500 и Дау Џонс за око 0,75 процената.

На волатилнијем тржишту криптовалута, биткоин је први пут премашио цену од 47.000 долара, што је раст од 20 процената, након чега се стабилиовао незнатно испод тог нивоа. Од јутрос се, према подацима са платформи за трговање дигиталним новчићима, тргује на нивоу од 47.044 долара.

На робним берзама, цена нафте Брент је, према последњим доступним подацима, ојачала за 0,59 одсто, на 60,92 долара по б арелу, а америчка WТИ нафта је порасла за 0,55 процената на 58,27 долара за барел.

Повећана је и спот цена злата за 0,37 посто, на 1.837 долара за унцу, пошто је очекивани обиман амерички пакет економских подстицаја ојачао атрактивност овог плементиог метала као имовине која штити од инфлације.

Таква очекивања су погодила доларски индекс, који је данас повећо губитке после прошлонедељног разочаравајућег извештаја о стању на америчком тржишту рада. Долар је у односу на корпу шест ривалских валута ослабио за 0,25 посто, на 90,728 поена, показују најновији подаци са тржишта.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести