Цене нафте ојачале за 4,0% упркос расту америчких залиха

ЊУЈОРК: Цене нафте су ојачале данас за око 4,0 посто, настављајући успон започет на претходној сесији, подстакнуте опоравком апетита за ризиком упркос подацима о неочекиваном расту залиха у САД.
nafta
Фото: pixabay.com

Према подацима америчке Управе за енергетске информације (ЕИА), залихе сирове нафте у САД су прошле недеље порасле први пут од маја ове године и то за 2,1 милион барела на 439,7 милиона барела, насупрот предвиђањима аналитичара да ће опасти за 4,5 милиона барела, преноси Ројтерс.

Упркос подацима ИЕА о повећању залиха, који су изненадили тржишне актере, фјучерси нафте Брент су порасли за 2,53 долара или 3,7 одсто, на 71,88 долара по барелу на трговању до 10:48 часова по источноамеричком времену (14.48 х по средњоевропском времену).

Цена фјучерса америчке WTI нафте је скочила за 2,69 долара или 4,0 процента, на 69,89 долара за барел.

До опоравка цена "црног злата" долази након њиховог суноврата од око 7,0 процената забележеног у понедељак, после договора Организације земаља извозница нафте и њених савезника, групе назване ОПЕК+, да повећају испоруке за 400.000 барела дневно, почев од августа до децембра.

Страх инвеститора да ће пораст случајева Делта соја корона вируса на главним тржиштима попут САД-а, Британије и Јапана, утицати на потражњу за горивом, такође је допринео колапсу цена првог трговачког дана у недељи.

Аналитичари инвестиционе банке ЈПМорган су проценили да ће глобална потражња у августу у просеку износити 99,6 милиона барела дневно, што је за 5,4 милиона барела дневно више у односу на април.

Додали су међутим да за четврто тромесечје 2021. предвиђају скромно повећање тражње за око 330 000 барела дневно у односу на просечан ниво у 2019. годину, а услед завршетка летње сезоне путовања и наступања хладнијег јесењег времена на северној хемисфери.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести