Долар на једномесечном минимуму према корпи валута

ЛОНДОН: Долар је пао данас на једномесечни минимум према корпи валута након што су америчке Федералне резерве (ФЕД) поново потврдиле да су далеко од повећања каматних стопа.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Пад долара је погурао навише већину других валута, од евра до кинеског јуана.

Јачању ренминбија допринело је и ангажовање кинеских власти на ублажавању нервозе на берзи коју су изазвале њихове регулаторне мере у неким секторима, тако да је кинеска валута порасла други дан заредом достижући једнонедељни максимум према долару, извештава Ројтерс.

Доларски индекс, који прати вредност америчке према корпи ривалских валута, ослабио је на азијском трговању, до 8:00 часова по средњоевропском времену, за 0,3 посто на 91,98 поена, четврти дан заредом.

Овакво кретање долара омогућило је евру да се попне на двонедељни максимум од 1,188 долара за евро.

Фунта, која бележи успон ношена оптимизмом због потпуног отварања британске економије, достигла је највиши ниво према долару у последњих месец дана од 1,3940 долара.

Истовремено, слеже се прашина која се подигла након одлуке Пекинга о зауздавању профита компанија у образовном сектору, која је уследила непосредно након мера против тамошњих технолошких гиганта и нових прописа за домаће компаније које желе да се листирају на берзама у иностранству.

Кинеска Комисија за хартије од вредности и регулативу (ЦСРЦ) одржала је ноћас састанак са руководиоцима водећих светских инвестиционих банака како би смирила нервозу на финансијским тржиштима, рекли су Ројтерсу извори упознати с дешавањем.

Упркос генерално бољем расположењу на светским тржиштима валута, инвеститори ће вероватно остати фокусирани на ситуацију везану за раст глобалних случајева корона вируса и могуће поновно увођење мера ограничења које погађају и потрошаче и предузећа.

Приноси на америчке и немачке обвезнице су благо опали, док су јапански јен и швајцарски франак остали чврсти.

Јеном се трговало на нивоу од око 109,75 јена за долар, шо је близу шестонедељног максимума од 109,08 забележеног 19. јула.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести