Долар на највишем нивоу према евру у последњих 14 месеци

СИНГАПУР: Обновљена забринутост тржишних актера за кинески сектор некретнина и опрез у погледу предстојећег извештаја о америчком тржишту рада, наставили су да пружају подршку долару као сигурном уточишту у временима неизвесности, па се и данас тргује близу прошлонедељног рекордног нивоа.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Долар је прошле седмице забележио 14-месечни максимум према евру и 19-месечни највиши ниво према јену, јер улагачи рачунају да би САД могле да подигну каматне стопе пре других великих економија.

Евро је потонуо на 1,1598 долара, што је недалеко од најнижег нивоа забележеног прошле недеље од 1,1563 долара. Јен је регистровао малу промену на 111,065 јена за долар, док је кинески јуан ослабио на трговању у Хонг Конгу за око 0,3 процента, извештава Ројтерс.

На хонгкошкој берзи је обустављено трговање акцијама посрнулог кинеског грађевинара Еверграндеа због продаје половине његове јединице за управљање имовином фирми Хопсон дивелопмент, што је изазвало страх на тржишту да би евентуални крах ове компаније могао додатно да успори кинеску економију и повуче наниже и глобални раст.

Индекс америчког долара према корпи валута ојачао је за 0,08 одсто на 94,029 поена.

Осим проблема Еверграндеа, извештај ЦНБЦ-а од петка у којем се наводи да ће америчка трговинска представница Кетрин Таи данас објавити да се Кина не придржава трговинског споразума САД-Кина, такође је допринео јачању долара, посебно у односу на јуан.

Кинеска тржишта данас затворена због празника.

На берзама се очекује да ће предстојећи амерички подаци показати наставак побољшања ситуације на тржишту рада, при чему се у просеку предвиђа да је у септембру отворено око 460.000 нових радних места, што је довољно да Федералне резерве остану при намери о отпочињању смањења куповине обвезница до краја године.

Британска фунта, упркос благом јачању у петак, није надокнадила оштар прошлонедељни пад и тргује се на отприлике непромењеном нивоу од 1,3540 долара, као минуле седмице.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести