ЈУАН ПРЕТЕКАО ЕВРО Глобалне компаније издају рекордне износе обвезница

Глобалне компаније издају рекордне износе обвезница деноминованих у јуанима и навелико се задужују код кинеских банака због ниских каматних стопа.
j
Фото: pixabay.com

Тако је кинески јуан претекао евро у финансирању светске трговине.

Стране компаније и банке прикупљају у континенталној Кини и Хонгконгу рекордне износе новца издавањем "панда" и "дим сум" обвезница у јуанима, преноси Б92.

Панда обвезнице континуирано подстичу коришћење "ренминбија" (јуана) као валуте за финансијске трансакције, објавила је у октобру кинеска централна банка. То је мотивисало банке да позајмљују страним компанијама и омогућило ширу употребу јуана изван Кине.У првих 10 овогодишњих месеци компаније попут немачког произвођача аутомобила БМW-а и француске банке Креди агрикол, као и инострани огранци кинеских фирми прикупили су рекордних 125,5 милијарди јуана (17,33 милијарде долара) издавањем "панда" обвезница, за 61 посто више него лане.


Сарадња на "Појасу и путу"

Талас задуживања глобалних компанија код кинеских банака катапултирао је јуан на друго место у финансирању глобалне трговине, испред евра.

Удео јуана у финансирању светске трговине скочио је с 3,91 посто на почетку године на 5,8 посто у септембру, према међународном систему за електронско спровођење финансијских трансакција (СWИФТ).

Према писању Б92, долар и даље заузима уверљиво прво место с уделом од чак 84,2 одсто.


Канадска централна банка прибавила је крајем октобра милијарду јуана издавањем трогодишње "панда" обвезнице, уз купон од 3,2 посто. На домаћем тржишту морала би платити камату од 4,5 посто.

У Хонгконгу је вредност издатих "дим сум" обвезница такође достигла рекорд од 343 милијарде јуана, скочивши за 62 посто у првих осам месеци у односу на исти период лане. И банке су појачано издавале зајмове у кинеској валути.

Повећање удела јуана у глобалном финансирању спада међу главне приоритете Кине у интернационализацији домаће валуте, иако се чини да је недавни узлет углавном био усмерен у послове у азијском диву.

Б92

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести