Маск ће ипак прихватати плаћање биткоином, валута скочила

ЊУЈОРК: Цена биткоина је порасла ноћас за 10,2 посто након што је извршни директор "Тесле" Илон Маск твитнуо да би овај произвођач електричних возила у будућности могао поново да прихвата плаћање куповине аутомобила овом криптовалутом.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

На трговању у у недељу у 23.09 часова по источноамеричком времену, биткоин је ојачао за 10,2 процента на 38.903,23 долара, према подацима Коиндекса.

Од почетка године, најстарији дигитални новчић на свету бележи раст за више од 30 посто, мада је његова тренутна цена далеко испод историјског рекорда од 64.829,14 долара достигнутог у априлу, извештава ЦНБЦ.

Најновији раст уследило је после Маскове јучерашње поруке на Твитеру да ће "Тесла" наставити да омогућава купцима возила плаћање биткоином „када буде потврђен позитиван будући тренд да се за његово рударење користи рационалних око 50 одсто зелене енергије“.

"Тесла" је средином маја стопирао плаћање куповине аутомобила биткоинима, наводећи као разлог забринутост због утицаја рударења криптовалута на климу.

Крипто-рударење троши огромне количине енергије (махом произведене из фосилних горива) за напајање моћних рачунара, а према Кембриџ биткоин индексу потрошње електричне енергије, рударење ове виртуелне валуте троши више струје него неке целе државе величине као што су Финска и Белгија.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести