Биткоин на корак до прага од 50.000 долара

СИНГАПУР: Биткоин се примакао данас новом рекордном прагу од 50.000 долара, од којег га дели само 60 долара, настављајући нагли успон инициран ставом великих инвеститори који су почели озбиљно да схватају дигиталну имовину.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Прва и најпознатија светска криптовалута достигла је ноћас 49.938 долара, ојачавши ове године за отприлике 70 посто, извештава Ројтерс.

Раст цене биткоина посебно се интензивирао након што је произвођач електричних аутомобила "Тесла" саопштио да је уложио 1,5 милијарди долара у биткоин и да ће прихватати плаћања у овој дигиталној валути.

Ривалска криптовалута етереум се такође држи близу свог рекордног нивоа од 1.879 долара, који је достигла прошле недеље.

Поред "Тесле", биткоин је протеклих месеци забележио до сада невиђену тражњу бројних великих и малих инвеститора који су најавили његово прихватање као средства плаћања.

Најстарију светску криптовалуту је креирао загонетни Сатоши Накамото, чији стварни идентитет није познат. Трговање биткоином је засновано на блокчејн технологији која функционише као јавна датотека трансакција, а оптицају је од 2009. године када су њим трговали углавном шпекуланти, што је пракса која почиње да се мења.

Компанија за пословни софтвер МикроСтратеџи се међу првима одважила и почела да купује биткоин, при чему је прву од неколико куповина у вишемилионским доларским износима реализовала у августу 2020, након чега су се и шефови хеџ фондова са Вол Стрита, попут милијардера Стенлија Друкенмилера, окренули улагањима у ту дигиталну имовину.

Компанија за онлајн плаћања, ПејПал, омогућила је купцима да користе биткоин за куповине код трговаца у њиховој мрежи, а картичарске куће Мастеркард и Виса су такође најавиле да се спремају на такав потез, који представља како нову могућност, тако и ризик, наводи бротанска агенција.

Pedja
16.02.2021 • 16:30
Hmmm...obicno za valutu ono sto prestavlja neku vrednost, drzava garantuje necim i to nesto je zlato, sta i ko garantuje za vrednost bitkoina ili druge kripto valute, nista...moze tzv. Pera koji je valutu smislio da sebi stampa do mile volje i tako pljacka ostale, a narod ko narod - izreka kaze marva bio i ostao. Izvinite ali jeste tako, pamet u glavu, sluzi ona za jos nesto osim za sisanje. Pozdrav.
EUR/RSD 117.5832
Најновије вести