ДА ЛИ ВЕРУЈЕТЕ У ЦРНИ ПЕТАК Јесу ли масовни попусти стварни ИЛИ У „АКЦИЈИ“ ПОСТОЈИ НЕКА ЦАКА

Некада смо се чудили сликама с краја новембра, када гомиле људи на Западу целе ноћи чекају пред продавницама, а онда крену у трку кад се врата коначно отворе
1
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

. Онда је Црни петак стигао и код нас.

Ове године, Црни петак је званично 24. новембар 2023, а следи Сајбер понедељак, 27. новембар. У већини продаваца, ово је викенд када можете пронаћи најбоље понуде. Некада, када већина нас вероватно није ни знала за то, Црни петак падао је на један дан у години.

Купци би камповали целу ноћ испред улаза у продавнице, да би следећег јутра имали прилику да међу првима купе оно што иначе не би могли по редовној цени. Сада видимо огласе за Црни петак током целог новембра, а понекад и касније, што све збуњује и доводи муштерије у заблуду. Већ дуже време виђамо понуде и попусте са ознаком Црни петак, а да бисте купили нешто јефтиније, не морате ни да излазите из свог дома.

Међутим, цела понуда под називом Црни петак збуњује више него икада раније. Када почиње Црни петак? када се завршава? Да ли ћете пропустити прилику за добру куповину или ћете за неколико дана видети исти производ по још бољој цени?!

Када је Црни петак?

Ове године, Црни петак је званично 24. новембар 2023. Али не постоји обавеза или правило да тада заиста морају бити најниже цене, па се процена куповине своди на сопствени осећај, да ли вам је цена таква каква је прихватљива .

Добра ствар је што неке продавнице нуде гаранцију најбоље цене, што значи да ако производ има нижу цену у одређеном наредном периоду, можете добити рефундацију разлике у цени. Да ли се понуде и попусти могу искористити на мрежи? По правилу да, али не нужно.

Неки трговци закључавају онлајн продавнице и спречавају куповину на Црни петак, дозвољавајући само продају у физичким продавницама, а после тога, оно што остане од бројева по доброј цени продаје се у Сајбер понедељак.

Колико можете да уштедите?

Одговор на ово питање највише зависи од тога шта купујете и колика је маржа на том производу, односно на ком нивоу трговци могу да снизе цену без губитка на том производу, али и даље зараде. Црни петак обично вреди куповати одећу, играчке, козметику, намештај и технологију. Већина ових ствари је јефтинија него обично на Црни петак.

Међутим, да би куповина била исплатива, никада не смете да верујете у оно што је наведено као права цена, јер се понекад може написати лажно висока почетна цена како би производ изгледао исплатив.

Да бисте знали да је производ заиста на распродаји, буквално морате да пратите тај производ у периоду од годину дана. Није неуобичајена пракса да трговци крајем новембра подижу цене, да би их у новембру тобоже снизили и означили као понуде за Црни петак.

Да ли ће бити производа ако дођете у радњу током дана? Већина најбољих понуда има ограничене количине, тако да није необично да се најпопуларнији производи или одређени бројеви распродају током јутра.

Добра ствар је што у многим онлајн продавницама можете проверити стварне залихе производа у физичкој продавници на одређеној локацији, што ће вам уштедети време. Ако купујете на мрежи, није лоша идеја да неколико дана унапред додате жељене производе у корпу.

Сајбер понедељак

Сајбер понедељак је такође резервна опција да пронађете оно што сте пропустили на Црни петак или раније у новембру. Сајбер понедељак је обично фокусиран на технолошке производе, али већина других производа ће вероватно бити на распродаји и снижењу у понедељак. Понекад ће продавци понудити распродаје у „последњем тренутку” до Божића, и не заборавите да божићна куповина, куповина божићних поклона и предбожићна распродаја долазе после свега.

Могућности за добру куповину у наредном периоду сигурно неће недостајати, али као и у свему, најважнија је лична процена кога купити и која је цена за вас довољно прихватљива, пише CoverMagazin.

Преносимо занимљиве закључке Market Watcha о томе којих 5 ствари не треба да купујете када је овај "празник" за купохоличаре.

ПЕТ производа које не би требало да купите на Црни петак

На прво место Market Watch ставља одећу, веровали или не. Зашто? Наводи се да већина попуста подразумева проценат од 30%, али да је "могуће да је почетни износ (регуларна цена) можда мало порастао". Осим тога, продавнице користе овај период да "очисте" део својих постојећих залиха, како би направили места за предстојећу сезону.

ПлаyСтатион5 конзоле су такође на листи, посебно ове године, имајући у виду колико је било тешко набавити их. Наиме, производња им је опала, услед глобалне несташице чипова. Због свега тога, конзоле у 2021. неће бити на неким специјалним попустима, барем у САД, а евентуално ће неки артикли на рачун боје бити снижени око 10%.

Market Watch даље наводи да би они који желе опрему за вежбање можда требало да сачекају новогодишње попусте. Како се истиче, то је период када људи "доносе важне животне одлуке", а једна од њих се може односити и на довођење тела у форму/побољшање здравља. Брендови играју управо на ту карту.

У масовној продаји телевизора на Црни петак углавном постоји нека "квака". Наиме, обично су модели који се продају тог дана - застарели, те ће морати да се замене или поправљају за неколико година. Савет је, с друге стране, да за куповину ТВ-а Американци користе акције у периоду када је Super Bowl.

Пета ствар по реду коју не би требало куповати када је Црни петак јесте намештај. Зашто? Ово није нешто неопходно, обавезно, у том моменту. Засигурно имате неке "паметније куповине". Рецимо, у САД се могу остварити бољи попусти на намештај када је у фебруару празник President's Day или званично - Washington's Birthday.

Дневник, Ало

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести