Децембарски чекови и коверте увећани пет до десет одсто

Након што је ступио на снагу Закон о изменама и допунама Закона о буyетском систему, створили су се законски услови за повећање плата запослених у делу јавног сектора. Иако ће те плате добити у јануару 2018. године, измењеним Законом прописано је да се увећање односи на децембар ове године. Другим речима, делу јавног сектора и пензионерима примања ће бити повећана од децембра 2017, с тим што ће новац добити у јануару.
1
Фото: Youtube Printscreen

Више од 1,7 милион пензионера од децембарске пензије добиће повећање од пет одсто. Први ће до увећане пензије доћи бивши самосталци, којима се на одмах на почетку месеца исплаћује цела децембарска пензија, а потом и војни и пољопривредни пензионери, који такође добијају цео износ. Последњи ће до пензије увећане пет одсто доћи бивши запослени, којима се принадлежности исплаћују у два дела, и то 10. и 25. у месецу.

У образложењу тих измена, Влада Србије истакла је да је повећање пензија од пет одсто за све пензионере у Србији фискално одрживо и да ће њиме 86,6 одсто пензионера, а то су они с пензијама до 37.000 динара месечно, имати пензију већу од оне коју су имали пре спровођења програма консолидације, односно новембра 2014. године. Учешће пензија у БДП-у пашће с 13 процената, колико је износило 2014, на 11 одсто у 2019, што је ниво предвиђен Законом о буyетском систему. Маса пензија с поменутим повећањем од пет одсто порашће 25 милијарди динара, што износи 0,5 одсто БДП-а.

Такође, захваљујући фискалном простору који је креиран мерама фискалне консолидације у протекле три године, створили су се услови за повећање плата делу јавног сектора, што ће износити 35 милијарде динара. Пошто се ради о укупним трошковима рада, односно о маси зарада која укључује порезе и доприносе, ефекат смањења фискалног резултата износиће 21 милијарду, односно 0,4 одсто БДП-а. Смањење зарада од краја 2014. године, забана запошљавања и рационализација броја запослених у јавном сектору су мере које су највише допринеле смањењу расхода и успеху фискалне консолидације. Примена тих мера деловала је на пад учешћа зарада у БДП-у с око 12 процената у 2014. на 9,8 одсто у овој години.

1,7 милиона пензионера добија повишицу

Тако ће десет одсто бити повећане зараде запослених у МУП-у, Министарству одбране, БИА, Министарству финансија – Пореској управи, Управи царина и заводима за извршење кривичних санкција. Исти проценат повећања добијају и државни службеници и намештеници у судовима и тужилаштвима организованим Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела и Законом о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине. Судије и тужиоци и заменици тужилаца добиће повећање од пет одсто.

35 милијарде динара повећање плата

Десет одсто веће плате имаће запослени у установама основног и средњег образовања, ученичког и студентског стандарда, предшколским установама, установама социјалне заштите, здравственим установама и установама кредита. Пет процената добијају посланици и запослени у Скупштини Србије, председник републике, Државно правобранилаштво, председник и потпредседник Владе Србије. Исти проценат следује и служби Владе Србије, осталих органа државне установе, укључујући и управне округе.


Ускоро исплата бонуса од 10.000 динара

Сви пензионери у Србији су у новембру добили једнократну помоћ од 5.000 динара, а наредних дана по 10.000 динара добиће запослени у сектору безбедности. Изменама Закона о буyету за ову годину, које су већ ступиле на снагу, омогућено је да се запосленима који плате примају из буyета Србије исплаћују награде и бонуси на основу одлуке Владе Србије. Од одлуке Владе Србије зависи којег дана ће почети исплата бонуса од 10.000 динара запосленима у сектору безбедности, односно полиције, БИА и Војсци Србије.


И Високом савету судства и Државном већу тужилаца – али само државним службеницима и намештеницама – децембарска плата биће већа пет процената, као и запосленима у високошколским установама, истраживачима, осим истраживачкима у научноистраживачкој установи која право на повећање плата већ остварују у високошколској установи, и помоћном особљу у научноистраживачкој делатности. Исти проценат биће већа плата и запослених у САНУ, осталим јавним службама, осим код организација за обавезно социјално осигурање. Толико ће добити и корисници новца из буyета локалне власти.

 Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести