ХАКЕРИ НЕ БАЦАЈУ УДИЦЕ НА КРЕДИТЕ Ко је дизао кредит, ЗНА И ЗАШТО Процес ДУГАЧАК И КОМПЛИКОВАН ТРЕБА ПУНО ДОКУМЕНАТА

БЕОГРАД: ИТ стручњак Страхиња Девић је, говорећи о нападима хакера који су дизали кредите на туђе име, рекао данас су преваре тог типа изводљиве, али јако тешке, због тога што је тешко доћи до нечијих података и докумената.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

"Прва ствар је у томе што да се дође до нечијих података и докумената је тешко, али није неизводљиво. Случај за који знам јесте да су се крале ауторизације које су људи слали са приложеним документима са мејлова и онда се користиле да се подигне кредит. То ради за онлајн кредите, али није могуће за стамбене", објаснио је Девић за Танјуг.

Како је истакао Девић, грађани нису свесни да је гомила њихових података јавно доступна.

Фото: Pixabay, ilustracija

"Сви они који имају фирму, имају и њен матични број на сајту АПР-а. То су доступни подаци и може се лако доћи до тога", навео је Девић.

Додао је да су грађани неопрезни, па тако често остављају своје податке на разним онлајн анкетама.

ИТ стручњак је објаснио да је лакше хаковати људе, него комплексне системе и машине.

"То захтева јако много новца у самим ресурсима, у знању, у свему и онда то је прилично неисплативо, осим ако има за циљ анархију. А хакирати човека је много једноставније, социјалним инжењерингом, разноразним 'фишинг' кампањама", указао је Девић.

Банкарски стручњак Лука Антић је навео да приликом подизања кредита у туђе име, често постоје инсајдери у самим банкама.

Антић је објаснио да, уколико грађани примете неку врсту сајбер напада, потребно је да о томе обавестити јединицу за високотехнолошки криминал.

 "Они су задужени за то у смислу закона, а свакако треба контактирати и банку кад приметите да вам је нешто стигло на наплату. Прво обавестите банку и затим проследите тај захтев и јединици за високотехнолошки криминал", истакао је Антић.

Према речима Антића, банке у Србији су безбедне по питању заштите података грађана.

"Генерално сматрам да наше банке су солидно безбедне. Немам искуства са страним банкама, да ли је то код њих још развијеније, али гледајући банке са којима ја лично сарађујем и у послу и приватно, мислим да су поприлично безбедне, зато што их захтева више корака верификације", истакао је Антић.

Он је грађанима препоручио да користе кредитне картнице уместо дебитних, ради веће сигурности.

"На дебитној картици је ваш новац. На пример, вама легне плата и то је ваш новац, а када плаћате кредитном картицом, то није ваш новац, него новац од банке. Самим тим, кад дође до трансакције, ви уложите жалбу и аутоматски сте се оградили, а сав терет је на банци јер је новац њихов", рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести