Ковачевић: Раст привреде од 1,2 одсто у прва три месеца

БЕОГРАД: Српска привреда за прва три месеца остварила је раст од 1,2 одсто, а директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић каже да су сви трендови позитивни и да очекује да ће Србија крај године дочекати са оствареним циљевима - раст привреде од 3 одсто.
Miladin Kovačević/Tanjug
Фото: Tanjug

Он је објаснио да у овом тренутку завод располаже подацима који се тичу раста БДП за први квартал, затим индустријске производње и извоза за четири месеца, као и реализације буџета за пет месеци.

"Постоје врло позитивни и снажни трендови, они се шире по гранама и областима индустријске производње - прехрамбена индустрија, кожа и обућа, производња аутомобила, Железара Смедерево", рекао је Ковачевић гостујући на РТС.

Он је додао да индустријска производња бележи раст извоза, посебно када је у питању прерађивачка индустрија, пољопривредни производи, производи рударства

Упитан какви су трендови сада што се тиче енергетике и рударства, који су на почетку године имали тренд смањења, он је рекао да су трендови од априла и у тој области позитивни

"Имали смо неколико узрока који су довели до пада у рударству и енергетици у прва два месеца. То су били климатски услови, хидролошки услови, инцидентни догађи као што је клизиште", истакао је Ковачевић.

Говорећи о стању у буџету, он је нагласио да Србија сада има вишак од 12,5 милијарди динара, а да је планиран дефицит од 58 милијарди динара. 

"Укупан резултат бољу је за 71 милијарду динара. Морам рећи да је то неочекивани резултат. Консолидација иде много брже", истакао је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести