Ликвидиран АД Хлеб: Кључ због великих дугова 

Новосадски АД „Хлеб”, некада највећа индустријска пекара у Војводини, више не постоји, пошто је кључ у браву стављен у децембру 2017. године, после стечаја уведеног 19. септембра.
ad hleb
Фото: Dnevnik.rs

Све продавнице „Хлеба” у Новом Саду су такође затворене па ће и оне, као и погони предузећа у Индустријској зони, бити на продаји.

Тако је близу 90 радника за непуна три месеца од увођења стечаја до ликвидације остало без посла, чекајући исплату једне и по заостале зараде и уплату доприноса за здравство и пензионо осигурање за девет месеци.

„Привредни суд у Новом Саду донео је одлуку о ликвидацији па ће целокупна имовина предузећа, из којег је својевремено излазило и по 100.000 векни на дан, бити на продаји, али ће одлуку о томе донети суд“, казао је председник Самосталног синдиката у АД „Хлеб” Милан Љубеновић.

Додаје да суд није прихватио план реорганизације, премда је непосредно пред увођење стечаја „Хлеб” месио 14.000 векни дневно, уз пециво и смрзунуто тесто.

Према његови речима, ликвидација је уследила због огромних хипотекарних дугова банкама, који се мере износима од више милијарди динара.

„ Суд је стао на становиште да се ни реорганизацијом неће успети намирити банкарска потраживања, мада је око стотину запослених било мишљења – о чему смо и писали суду док је стечај вођен – да би предузеће рационализацијом у пословању могло опстати“, каже Љубеновић.

„Хлеб” је продат још 2003. године на аукцији за око 270 милиона динара, а као власници су спомињани прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога и Радивој Живанић.

„Од тада па до ликвидације смо таворили. У тренутку власничке трансформације месили смо 45.000 векни и били главни снабдевачи болница, ресторана, војске, школа, вртића… Мале пекаре нису нам могле бити конкуренција јер смо имали добре пећи, нову фабрику изграђену код „Данубијуса” за производњу хлеба и стари погон иза „Југоалата”, где се месило пециво и смрзнути програм. Међутим, одмах после доласка нових власника, целокупан производни програм је пресељен на једно место, у нову фабрику, а стари погон је служио за складиште“, објашњава Љубеновић.  

З. Делић

Фото: архиваДневника

 

Nole
08.01.2018 • 17:36
Da li je moguce da drzava zatvara oci pred ovakvim slucajevima zaloze novosadsku pekaru za robne kuce bg sto nisu zalozili verano motors ili neku bodiroginu firmu stan kucu nego su unistili ad hleb a najvise krivim novi sad sto je to dozvolio da ste doveli bilo koga kome je stalo do te pekare ona bi ostala nego su pustili da dodju haraci koji su je unistili i zatvorili za mesec dana setite se bombardovanaj i ko je snabdevao ns sa hlebom STIDITE SE SVI KOJI STE DOZVOLILI OVO.
neko to od gor…
10.01.2018 • 22:16
VAŽNO DA fk zvezda nje ugašena
EUR/RSD 117.5825
Најновије вести