Малтинекс: Откупна цена јечма за организаторе производње 17 динара

Фабрика „Малтинекс“, највећи произвођач пивског слада у Србији и региону, који послује у саставу француског „Суфлеа“, иначе највећег произвођача слада у свету, прошле јесени уговорила је производњу озимог јечма на 16.000 хектара и планира да откупи 90.000 тона.
1
Фото: Dnevnik.rs

Жетва је на појединим парцелама почела пре седам-осам дана, а откуп се, осим у силосима фабрике у Бачкој Паланци, спроводи и на више локација у свим деловима Војводине. 

– Жетва јечма је негде на половини, а када ће бити завршена, зависи од временских прилика – каже за „Дневник“ директор „Малтинекса“ Боро Аралица. – Судећи по прогнозама, у наредних седам дана очекује нас променљиво време с повременим падавинама и непогодама па не можемо да планирамо завршетак жетве. По досадашњим резултатима, грубо можемо проценити да се просечан принос озимог јечма на досада овршеним површинама креће око 6,5 тона по хектару. Квалитет је просечан, а цена сигурно највише интересује наше кооперанте, односно оне с којима смо прошле јесени уговорили производњу и од њих ћемо сигурно откупити род и исплатити им га. Утврдили смо да ћемо килограм озимог јечма плаћати 17 динара, без ПДВ-а, и то организаторима производње. 

Откупна цена за пољопривреднике зависиће од марже и договора које су постигли с организаторима производње

Откупна цена за пољопривреднике зависиће од марже и договора које су постигли с организаторима производње.

У „Млатинексу“ кажу да ће, као и свих протеклих година, исплата почети по завршетку жетве када се ураде спискови. Ратари ће новац добијати по списку предаје рода, али нико неће чекати више од 15-20 дана. Та фабрика, осим што сладом, основном сировином у производњи пива, снабдева домаће пиваре, део извози и у земље региона.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести