Министарство договорило да маркети откупе вишкове кромпира

НОВА ВАРОШ: Министарство пољопривреде реаговало је на вести у медијима о проблемима домаћих произвођача кромпира који не могу да продају прошлогодишњи род, па је посредовало између произвођача и купаца да откупе одређене количине ове робе, потврђено је данас Тањугу у министарству.
krompir pijaca, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић
Ових дана у двориште породице Гујаничић у селу Акмачићи код Нове Вароши која има чак 500 тона кромпира на лагеру стигао је шлепер у који је утповарено привих 30 тона овок поврћа, преноси Регионална информативна новинска агенција (РИНА).
 
"Свесни смо да је ова производња јако променљива и да све зависи од године до године, али сада је дошло до кулминације. Били смо потпуно беспомоћни кад је продаја у питању, али сада видимо то светло на крају тунела. Данас је отисао део робе, а очекујемо да ће ускоро бити продат и још део прошлогодишњег кромпира. Не морамо нешто много да зарадимо, важно је да не будемо у великом губитку како би могли да се спремамо за нову, овогодишњу сетву", рекао је за РИНУ произвођач Радош Гујаничић.
 
Проблем у пласману српског кромпира настао је, како је наведено, због великих количина робе и врло мале потражње, јер су и Европа и регион преплављени овим поврћем, али је решење пронађено у томе да домаћи маркети откупе робу од српских пољопривредника.
 
Додаје да је у плану да до 15. марта Лидл и групација Делез откупе још око 15 шлепера, што је око 250 тона кромпира, а могућа је и сарадња са појединим компанијама које се баве прерадом овог поврћа.
 
Према овим наводима, одређене количине кромпиора би на тај начин биле откупљене од произвођача из Горњег Милановца, Ивањице, Нове Вароши и Пријепоља, јер су то подручја где има најквалитетније робе која испуњава строге критеријуме купаца.
 
"Његова производња је потпуно природна, не прска се и не садржи никакве хемикалије. Добили смо обећање да неће пропасти, па се надамо да ће тако и бити ", рекао је Бранко Гујаничић из Акмачића.
 
Део рода кромпира претходних дана откупљен је и од произвођача из села горњомиланивачког краја, као и из Ивањице.
EUR/RSD 117.1400
Најновије вести