Министарство пољопривреде подржало 14. октобар "Дан прокупца"

Министарство пољопривреде подржало је иницијативу да се 14. октобар обележава као "Дан прокупца", јер је прокупац најзначајнија аутохтона сорта грожђа Србије.

Уколико заживи та иницијатива,прокупац ће постати прва сорта винове лозе са подручја централне и источне Европе која добија свој међународно признати дан.

Како се наводи у саопштењу Министарства, циљ манифестације је да се укаже на значај аутохтоних сорти грожђа и да се подрже напори локалних винарија у очувању винског идентитета Србије.

"Министарство пољопривреде и заштите животне средине је препознало напоре на афирмацији винског сектора Србије те стога пружа подршку организацији 'Дана прокупца'. Очекује се да ће та манифестација повећати и препознатљивост Србије као винске земље на интернационалном нивоу'', пише у саопштењу.   

Подршку Иницијативи да се обележава "Дан прокупца", поред Министарства , дали су и винарије, удружења сомелијера Србије и Војводине, а подржавају је и ресторани и вински медији, блогери и стручњаци из Србије, Мађарске,Хрватске, Велике Британије и Холандије.
Предвиђено је да се "Дан прокупца" обележава кроз разне промоције и едукативне програме који ће бити организовани у већим градовима у Србији.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести