Америчке банке позајмиле око 165 милијарди долара од Федералних резерви

ЊУЈОРК: Америчке акције данас су ослабиле, а трезорски обвезници ојачали, на тај начин затворивши бурну седмицу за глобална тржишта услед пораста забринутости да ће превирања која потресају банкарски сектор довести глобалну економију у рецесију.
sjedinjene americke drzave pixabay
Фото: pixabay.com

Индекс СиП 500 пао је око 10 одсто, након јучерашњег пораста од 1,8 одсто, пошто су велике банке спасиле Прву Републичку банку од колапса, наводи Блумберг у седмичном прегледу стања у финансијском и банкарском сектору.

Наводи се да је корпорација ФедЕкс порасла за око осам одсто, пошто су се повећали изгледи за профит те курирске службе.

Банке попут ЈП Морган и Ситигруп удружиле су средства како би спасиле од банкрота Прву републичку банку, и док је, како се наводи, покушај спасавања испрва повећао расположење учесника на берзи, милијардер инвеститор Бил Екмен био је међу онима који су пирали да ли је то довољно да се криза заустави.

У међувремену, америчке банке су укупно позајмиле око 165 милијарди долара од две резервне јединице Федералних резерви, што предсавља ескалацију финансијских турбуленција узрокованих пропашћу банке Силицијумске долине.

''Не очекујемо потпуну финансијску кризу, али не смемо игнорисати основну динамику. Финансијски услови највероватније ће се заоштрити и повећати ризик од рецесије. Због тога се залажемо за одбрамбено позиционирање у погледу ризичне имовине и тактички опрезан став према банкарском сектору'', рекао је главни економиста банке Сафра Сарасин АГ, Карстен Јуниус.

Блумберг наводи да на Волстриту и даље владају подељена мишљења у ком правцу би централна банка треабло да се креће, па тако главни инвестициони стратег у иКапиталу, Анастасија Аморосо наводи а поверење изазвано повећање Федералних резерви за 25 базних поена ''тако далеко'' неће ићи.

''Морају застати. Највећи сигнал поверења био би да кажемо да смо сви усклађени поводом овог питања. Желимо да одвојимо време да се уверимо да имамо прави приступ пре него што наставимо циклус повећања стопа. За мене би то био најбољи приступ'', рекла је она.

Према речима стратега у ЈП Морган инвестиционом фонду Џека Менлија, нека врста попуштања Федералних резерви може се очекивати наредне недеље, што би тржиштима могло да донесе мало олакшање.

''Финансијска стабилност је важнија од инфлације. А Федералним резервама ће бити страшно тешко да пренесу монетарну политику кроз банкарски систем који је покварен'', рекао не Менли.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести