Аналитичари не искључују раст цене злата на 4.000 долара, али...

ЊУЈОРК: Цена злата попела се ових дана до нивоа који нису забележени још од септембра 2011. године, јер се инвеститори јагме за сигурном имовином услед високог степена глобалних неизвесности.
zlato
Фото: pixabay.com

Цена унце злата је први пут почетком овог месеца прешла праг од 2.000 долара и могла би да настави успон, напомињу аналитичари.

Врло лако цена злата може да достигне 4.000 долара, каже Френк Холмс, главни извршни директор инвестиционе компаније УС Глобал Инвесторс, преноси Си-Ен-Би-Си.

Указује, при томе, да се упумпавају билиони долара у финансијске токове како би се пружила подршка амерчкој економији током пандемије Ковид-19, и додаје да министри финансија Г-20 и централне банке „раде заједно као картел и сви штампају хиљаде милијарди долара".

Никада до сада нисмо видели да централне банке штампају толику количину новца по нулту каматној стопи. Са нултим каматама, злато постаје веома, веома атрактивна прокласна имовина, истиче Холмс.

Јунг-ју Ма, главни стратег за инвестиције у компанији за управљање богатством БМО, слаже се да постоје бројни фактори који подупиру даљи раст злата, али предочава да би два велика догађаја предстојећем периоду могла да промене актуелни правац кретања цена жутог метала.

Само смо опрезни с проценом будућег дејства ових фактора... посебно када знамо да нама предстоје два велика догађаја која могу да промене садашњи курс. Један је, наравно, развој вакцине против корона вируса, а други догађај су избори у САД, наводи Јунг-ју.

Сматрамо, додаје, да нарочито вакцина има потенцијал да преокрене неке од ових позитивних фактора који тренутно раде у корист злата.

Аналитичари деле мишљење да би, у зависности од исхода избора у САД, цене злата такође могле да одреагују позитивно или негативно.

После победе Доналда Трумпа на председничким изборима 2016, цене злата порасле су за готово пет посто.

Према њујоршкој истраживачкој компанији Тирд Бриџ Група, цена полуге злата би могла да падне испод 1.600 долара након избора, пре него што се поново опорави следеће године.

Истовремено, провајдер финансијских података Рефинитив такође указује на америчка политичка дешавања као на факторе који би могли да изазову поремећаје на финансијским тржишта и да подстакну пораст цене злата.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести