Атанасковић у посети словачким фирмама у Сомбору и Суботици

СОМБОР/СУБОТИЦА: Министарка привреде Анђелка Атанасковић, уочи посете Братислави поводом одржавања Мешовите комисије за економску сарадњу, посетила је словачке фирме у Сомбору и Суботици и информисала се о њиховом пословању и изазовима са којима се сусрећу, саопштило је Министарство привреде.
atanaskovic2
Фото: privreda.gov.rs

''Посета словачким компанијама је значајна како бисмо разговарали о привредном амбијенту и изазовима са којима се оне сусрећу у Србији. Компанија „Black horse - FAS“ у последњих годину и по дана постаје незаобилазан фактор када се говори о привредном окружењу града Сомбора", рекла је она.

Истакла је да су даљи планови усмерени пре свега на увећање постојећих производних капацитета, увођење савременијих технологија и развој нових производа.

Генерални директор „Black horse-FAS“ Роланд Ментез је истакао да су у фабрику акумулатора у Сомбору нови власници инвестирали око шест милиона евра и број запослених са 120 повећали на 220.

Према његовим речима, тренутно се 90 одсто производње акумулатора три робне марке пласира на инострано тржиште.

"Видимо да се пуно улаже у опрему, да се повећао број радника, а проблеми из ранијих година се решавају", истакао је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

Фото: privreda.gov.rs

Министарка Атанасковић је навела да је фабрика „Татравагонка Братство“ коју је такође посетила, стратешки добро лоцирана у југозападном делу Суботице, близу железничког Коридора 10.

''Министарство привреде је одобрило овој фирми средства за изградњу нове хале и реконструкцију постојећих објеката“, подвукла је Атанасковић.

Похвалила је пословање ових фирми, али и добре односе двају земаља.

Амбасадор Словачке у Србији Федор Росоћа је најавио да ће заседање Мешовите комисије за економску сарадњу и Пословног форума привредника бити одржано следеће недеље у Братислави, што је оценио као веома значајно за унапређење привредне сарадње Србије и Словачке.

Захвалио је министарки на посети и истакао да је то што је прихватила позив да дође у Сомбор и Суботицу, знак да Србија хоће да подржи добре инвестиције.

"Верујем да ћемо у наредном периоду имати још бољу сарадњу и још боље резултате“, истакао је Росоћа.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је да је поносан тиме што је ова фабрика враћена на путеве некадашње славе и додао да ће Град Суботица помоћи у реализацији великих планова руководства фирме.

Власник компаније „Татравагонка Братство“ Мићал Лазар је истакао да је у причу са фабриком ушао пре 11 година са надом да ће она поново бити успешна као што је била пре.

"Мислим да смо на добром путу да то остваримо. Наша мисија је да наставимо да градимо ову фирму и даље. Потребна нам је даља сарадња са државним органима у Србији", рекао је он.

Додао је да је намера руководства фирме да инвестира и да ће у складу са тим моћи да запосле још радника.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести