Банкари о потезу НБС: Рефинансирање умањује рату кредита

БЕОГРАД: Одлука Народне банке представља значајну подршку корисницима потрошачких кредита јер им даје прилику да рефинансирањем знатно смање своју месечну обавезу, оценио је у изјави за Танјуг генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Као Удружење банака увек упућујемо грађане да са својом банком прецизно утврде могућности за коришћење ове погодности и да добију тачну понуду, наводи се у изјави Удружења банака Србије.

пример ефекта измењене регулативе наводе кеш кредит од пола милиона динара чији рок отплате је 83 месеца, а годишња камата 9,67 процента.

Ако би био рефинансиран у складу са новим прописима на рок дужи за 24 месеца за клијента би то значило смањење месечне рате за 1.293 динара односно за 16 процената, наводе из Удружења банака.

Додају и да грађани треба да знају да приликом рефинансирања кредита по основу најновије одлуке НБС не могу добити додатну готовину, што је раније приликом рефинансирања био чест случај.

Искључива намена нових кредита је рефинансирање раније преузетих обавеза грађана, а из угла банака ова мера НБС омогућава банкама да изађу у сусрет потребама клијената а да то не представља додатно оптерећење за њихов капитал, наводи се у изјави Владимир Васића.

Тиме се, додаје, смањује ризик од раста проблематичних кредита, док истовремено подршку добијају грађани и ублажавају се негативни ефекте кризе изазване пандемијом Ковид-19.

Председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић је у писаној изјави за Танјуг подржао све мере Народне банке Србије које за циљ имају олакшавање отплате кредита и очување финансијског система Србије.

Кад је реч о томе колико ће оне имати ефекта, то зависи од даљег развоја ситуације и опоравка привреде, навео је Петровић и додао да ће банке због здравствене кризе имати удар на приходовној страни.

Петровић је као позитиван ефекат кризе издвојио даље убрзање развоја дигиталних канала за банкарске производе и услуге који омогућавају клијентима да штеде своје време у пословању са банкама.

Извршни одбор НБС усвојио је јуче прописе који ће омогућити лакшу отплату одређених кредита који су грађанима одобрени до 18. марта ове године.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести