Београдска и Атинска берза удружују снаге

Атинска берза је добила сагласност Комисије за хартије од вредности Републике Србије за стицање 10,24 посто укупног броја акција Београдске берза, чиме ће тржишта капитала Србије и Грчке удружити снаге како би заједнички искористиле пословне могућности у ери убрзане глобализације.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Истовремено, Београдска берза као организатор тржишта је донела одлуку о унапређењу своје трговачке платформе и миграцији трговачких активности на трговачку платформу Атинске берзе.

На тај начин ће, како се наводи у саопштењу Београдске берзе, бити унапређена ликвидност и распон услуга заједничке трговачке платформе.

Сви учесници на тржишту ће имати могућност остваривања користи од проширивања и продубљивања оба тржишта капитала и унакрсног трговања.

Ова сарадња се базира на два принципа - заједничком убеђењу да би респективна тржишта требало да имају кључну улогу у обезбеђивању одрживог економског раста локалних економија и заједничкој визији да само удруженим снагама регионална тржишта могу ефикасно да решавају растуће проблеме и боље сервисирају потребе издавалаца који долазе из ЕУ и из међународног окружења.

У наредној фази, Београдска и Атинска берзе ће блиско сарађивати са Министарством финансија Србије у правцу даљег стратегијског развоја српског тржишта капитала, а кроз увођење нових производа и услуга који ће обезбеђивати подршку протоку капитала од инвеститора, домаћих и међународних, ка издаваоцима листираним на Београдској берзи.

"Како бисмо допринели одрживом развоју српског тржишта капитала, очекујемо да ће нам ово стратешко и технолошко партнерство помоћи да унапредимо тржишну инфраструктуру, отклонимо инвестициона уска грла, убрзамо формирање капитала и генеришемо бројне нове инвестиционе прилике", каже Синиша Крнета, директор Београдске берзе.

Директор Атинске берзе Сократес Лазаридис оцењује да учешће БЕЛЕКС-а са Кипарском и Атинском берзом на заједничкој трговачкој платформи представља нови корак ка дугорочном циљу одрживог пословања путем унапређења заједничке ликвидности и ширења заједничке регионалне мреже, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести