Брнабић: Нови аранжман са ММФ обезбеђује кредибилитет

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић данас је, поводом предстојећег новог аранжмана са Међународни монетарним фондом, истакла да су приоритети Србије већа улагања у животну средину, науку и иновације, као и капиталне пројекте, што ће допринети стабилном финансијском расту у годинама које долазе.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Она је у разговору, путем видео-линка, са шефом Мисије ММФ-а Јаном Кес Мартејном о новом аранжману саветодавног карактера, навела да је, имајући у виду економску кризу након пандемије, нови аранжман од изузетног значаја, јер нашој земљи обезбеђује кредибилитет, транспарентност и поверење страних инвеститора.

Аранжман који ће Србија потписати са ММФ-ом усмерен је на спровођење и завршетак структурних реформи и очување постигнуте фискалне стабилности, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Председница владе известила је шефа Мисије ММФ-а да су у првом кварталу ове године уСрбији постигнути бољи резултати од планираних буџетом за 2021. годину.

С обзиром на то, очекује се, како је објаснила премијерка, да ће Србија постићи пројектовани годишњи раст од шест одсто, захваљујући, пре свега великим капиталним пројектима и улагањима у инфраструктуру.

Влада Србије је, како је истакла, определила економски пакет мера за подршку привреди и грађанима, што ће у многоме допринети одржању економске стабилности у тешким епидемиолошким условима.

Ана Брнабић је изразила очекивање да ће захваљујући успеху вакцинације у Србији бити омогућено и даље отварање домаће економије.

Када је реч о привредном расту у 2021. години, Мартејн је истакао да је Србија показала, упркос тешким условима пандемије, стабилност и могућност брзог опоравка, наводи се у саопштењу.

Он је оценио и да су у прошлој години остварени резултати бољи од очекиваних, захваљујући пакету економске подршке привреди.

Оно што нас очекује у наредном периоду, а што ће бити и окосница новог аранжмана, је реформа јавних предузећа и наставак реформе Пореске управе, навео је Мартејн.

Председница владе известила је шефа Мисије ММФ-а, да је Србија већ остварила први корак у реформи јавних предузећа, усвајањем Стратегија државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године, а да следи и усвајање акционог плана.

Говорећи о борби против сиве економије, Брнабић је истакла да се ради на увођењу онлајн фискализације, која је дефинисана и кроз недавно донети Закон о фискализацији, а који ће омогућити ефикасније сузбијање сиве економије и контролу од стране Пореске управе, као и бољу наплату пореза.

Наводећи да ће и друга половина године бити пуна изазова, саговорници су се сагласили да је важно пронаћи најбољи баланс између здравља грађана и заштите здравственог система и привредне активности и очувања економије.

Ђорђе
21.04.2021 • 07:24
Највећи кредибилитет се обезбеђује кад вратиш дугове и више не мораш да позајмљујеш.
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести