Михајловићева са делегацијом ММФ: Нова ера у српској енергетици

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са делегацијом Међународног монетарног фонда о инвестицијама у енергетском сектору, спровођењу зелене агенде и реструктурисању јавних предузећа "Електропровреда Србије" и "Србијагас".
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Михајловићева је информисала шефа мисије ММФ-а Јана Кис Мартејна да је Министарство припремило четири закона у рударском и енергетском сектору који би требало сутра да буду усвојени у Народној скупштини и оценила да следи нова ера у српској енергетици, да се Србија окреће инвестицијама и зеленој агенди.

"Наша енергетска политика биће потпуно другачија него претходних година. Поред кровних закона о енергетици и рударству, припремили смо два поптуно нова закона о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности", навела је она.

Министарка је додала да је реч о законима који представљају основу за све будуће активности у овим секторима, као и нови инвестициони план, процењене вредности од скоро 16 милијарди евра, који подразумева да се све више окрећемо ка производњи електричне енергије из хидроелектрана, соларних и ветропаркова, изградњи гасовода и диверсификацији снабдевача, као и ка повећању енергетске ефикасности.

Као важно за Србију оценила је регионално повезивање, то што се гради Трансбалкански коридор, као и да енергетика иде паралално са заштитом животне средине.

Када је реч о реструктурисању јавних предузећа, потпредседница Владе истакла је да су одлуком Владе одвојене делатности ЕПС-а и "Електродистибуције Србије ОДС", те да ће се у наредном периоду више улагати у дистрибутивну мрежу.

На састанку је било речи и о реструктурисању "Србијагаса", као и процесу приватизације Петрохемије и ЈП ПЕУ "Ресавица".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести