Чадеж: Лидери ЕУ морају да чују глас својих привредника

БУДВА: Коморски инвестициони форум (КИФ) шест економија Западног Балкана жели да Европска унија што пре отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, као и да се примени визна либерализација за грађане на Косову и Метохији, рекао је председник КИФ-а и Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
cadez, tanjug
Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

Навео је да су то закључци састанка шест представника комора Западног Балкана, који је у оквиру економске конференције “Синергија - кључ успеха региона” одржан у Будви.

Чадеж је казао да су представници комора ЗБ разочарани што поједини европски лидери не слушају глас својих привредника и Еврокоморе која је недавно послала препоруку новим представницима Европске комисије да желе Западни Балкан у ЕУ.

Подсећа да је само неколико дана након те препоруке Еврокоморе, која је представник и глас 21 милион компанија из целе Европе, донета одлука да Европска комисија не започне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, нити је било шта урађено по питању визне либерализације за грађане на КиМ.

Ми се залажемо да политички лидери слушају глас сопствене привреде, а привреда ЕУ је јасно рекла да економије ЗБ јесу део европске економске структуре. То покушавамо да објаснимо свим доносиоцима одлука у свим земљама ЕУ, као и Комисији у Бриселу. Западни Балкан је више економски у ЕУ, него што је то Малта, ако гледамо по броју компанија које су присутне на нашем тржишту, подвукао је Чадеж.

Истиче да то није питање проширења, већ да је то питање јачање целе ЕУ.

Чадеж је истакао да коморе ЗБ реализују два конкретна пројекта у сарадњи са Немачком развојном банком KfW и Немачком привредном комором, а која ће у наредном периоду бити понуђена компанијама и чланицама шест комора Западног Балкана.

Први је, наводи он, пројекат “Риџнал Челиндз фонд”, у оквиру којег ће Регионална комора у сарадњи са Немачком развојном банком KfW у првој фази тог пројекта понудити око 13 милиона евра у облику грантова конзорцијумима компанија и едукативним установама да што боље обуче радну снагу.

Чадеж је рекао да други пројекат раде са Немачком привредном комором и уз помоћ Владе Немачке, који за циљ има подизање капацитета комора Западног Балкана како би могле да одговоре на изазове са којима се чланице суочавају.

Исти тај пројекат намењен је и за повезивање компанија из региона са компанијама из Немачке, а то значи да наше коморе омогућују чланицама да стекну потенцијалне купце у Немачкој и да се припреме да раде са немачким партнерима, навео је Чадеж.

Економску конференцију "Синергија - кључ успеха региона" у Будви организују Коморски инвестициони форум Западног Балкана и Привредна комора Црне Горе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести