Централни регистар фактура: Без пријаве, нема ни наплате дуга

НОВИ САД: Привредници који сарађују с јавним сектором ускоро ће своје обавезе, и то документовано, морати да доставе Централном регистру фактура.
papirologija
Фото: pixabay.com

Нови закон о роковима за измирење обавеза код комерцијалних трансакција предвиђа да фактуре које нису у регистру неће моћи да се наплате. Те новине односе се само на плаћања на релацији јавни сектор – приватни сектор.

На сајту Управе за трезор, где ће се Регистар водити, пише да ће он  почети рад данас. У Унији послодавца Србије пак кажу да ће, по информацијама које они имају, то бити 1. априла.

Поменутим новинама привредници нису баш одушевљени. Сматрају да ће обавеза да пријаве фактуре донети више административног посла. С друге стране, стручњаци сматрају да би то могло помоћи да се обавезе јавног сектора измирују ажурније.

Садашњи Закон о роковима плаћања, усвојен је још 2013. Њиме је предвиђено да јавни сектор плаћа обавезе у року од 45 дана. То се листом не поштује.

У Унији послодаваца Србије сматрају да Регистар није лоша идеја. Међутим, примену треба ускладити са стањем на терену. Почасни председник Уније послодавца Србије Небојша Атанацковић каже:

Пријављивање фактура ће за поједине компаније бити прилично обиман посао, сматра он.

Како додаје, ако рецимо, једна фарамацеутска компанија има 3.000 фактура дневно према јавном сектору. колики је посао да се то пријави Регистру не треба посебно ни објашњавати.

С друге стране, наставља наш саговорник, имамо компаније које су посредници у пословима везаним за сарадњу с јавним сектором.

Ту  је потребно да се свака обавеза префактурише, што такође захтева додатно администрирање, закључује Атанацковић.


Оштре казне

Запослени у јавном сектору који измире обавезу за фактуру ван Регистра рескирају прилично високе новчане казне.

Оне се крећу од 5.000 до 150.000 динара. Привредници који не пријаве обавезу коју имају према држави, односно који не доставе фактуру, ризикују казну до 100.000 динара.  


На више администрирања везаних за почетак рада Регистра фактура привредници су се жалили и рачуноводственим агенцијама. О томе какве би користи, уз већу папирологију, Регистар могао донети партнерима јавног сектора финансијски стручњак Ђерђ Пап каже:

Уколико би тај начин евиденције допринео да се поштују рокови плаћања и редослед пријема фактура, то би свакако помогло да се обавезе јавног сектора измирују на време, наводи Пап и примећује да увођење такве евиденције говори о томе да јавни сектор не може сам да савлада евиденцију о сопственим дуговањима, па у помоћ зове приватни.

Регистрација привредника који раде с јавним сектором је у Управи за трезор. Заинтересовани се могу евидентирати електронски на сајту Управе за трезор. Следећи корак биће пријављивање фактура.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести