ПЕЧАТ ВИШЕ НИЈЕ ПОТРЕБАН Папирне фактуре одлазе у историју 

БЕОГРАД: Рачуноводствене исправе, укључујући фактуре, убудуће неће морати да се штампају нити да садрже печат и потпис. 
papiri spisi
Фото: www.freeimages.com

Наиме, министар финансија Душан Вујовић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, потписали су данас Објашњење у вези са издавањем и књижењем рачуна (фактура) у папирном и електронском облику без употребе печата и потписа, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с амедијима.

Објашњењем, које ће бити достављено надлежним органима и институцијама, дефинисано је да правна лица и предузетници могу издавати фактуре у папирном или електронском облику. 

Кључно појашњење односи се на то да није обавезно штампање фактуре која је изворно настала у електронском облику, нити да се на евентуално одштампан документ ставља отисак печата како би се сматрао валидним. Електронска фактура је валидна у електронском облику, без потписа и печата, не мора да се штампа и не мора да се шаље поштом.

Факутура која је изворно настала у папирном облику, не мора да садржи печат и потпис одговорног лица. Фактура која је настала у електронском облику или дигитализацијом, такође не мора бити потписана електронским потписом. 

„Применом овог прописа, елиминишу се велики непотребни трошкови и олакшава пословање“, истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић. „Уштеда новца, папира и времена, значи брже, ефикасније и рационалније пословање, у складу са савременим стандардима“, нагласила је Брнабић, наводи се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести