ПЕЧАТ ВИШЕ НИЈЕ ПОТРЕБАН Папирне фактуре одлазе у историју 

БЕОГРАД: Рачуноводствене исправе, укључујући фактуре, убудуће неће морати да се штампају нити да садрже печат и потпис. 
papiri spisi
Фото: www.freeimages.com

Наиме, министар финансија Душан Вујовић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, потписали су данас Објашњење у вези са издавањем и књижењем рачуна (фактура) у папирном и електронском облику без употребе печата и потписа, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с амедијима.

Објашњењем, које ће бити достављено надлежним органима и институцијама, дефинисано је да правна лица и предузетници могу издавати фактуре у папирном или електронском облику. 

Кључно појашњење односи се на то да није обавезно штампање фактуре која је изворно настала у електронском облику, нити да се на евентуално одштампан документ ставља отисак печата како би се сматрао валидним. Електронска фактура је валидна у електронском облику, без потписа и печата, не мора да се штампа и не мора да се шаље поштом.

Факутура која је изворно настала у папирном облику, не мора да садржи печат и потпис одговорног лица. Фактура која је настала у електронском облику или дигитализацијом, такође не мора бити потписана електронским потписом. 

„Применом овог прописа, елиминишу се велики непотребни трошкови и олакшава пословање“, истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић. „Уштеда новца, папира и времена, значи брже, ефикасније и рационалније пословање, у складу са савременим стандардима“, нагласила је Брнабић, наводи се у саопштењу. 

Arso
13.12.2017 • 15:27
A od kada pocinje to
Vetrovi
13.12.2017 • 19:42
Sve ovo je nenormalno.Potrebno je da dokumentacija postoji i u fizičkom obliku.Sve je samo da bi se urušilo sve postojeće,pa kako će da pravdaju ljudi dokumentaciju ako je ne odštampaju:Druga stvar kad arhiviraju mora da postoji i u fizičkom obliku.Kao i kada se snimi film elektronskom kamerom, on ipak zbog toga što je kulturno dobro treba da se prebaci i na filmsku traku zbog trajnosti, zbog čuvanja.Ali ovde nastaje haos sve više jedan zakon zadire u drugi:Pozivaju se na budžet i gase radna mesta a to nije po zakonu o radu.Siledžijstvo
Живко
15.12.2017 • 08:44
Уколико фактура(колико знам овај израз је по закону рачун) има електронски облик, као верификацију она мора имати електронски потпис! То значи да рачун у електр.облику, може издати само овлашћено лице и то са потврдом учињене услуге или продате робе(иначе свако може затражити рачун за неку услугу или робу)!Чување(архивирање)може бити и у материјалном и у електр.облику(и то није спорно у практичном и правном смислу).Нисам као овлашћено лице упознат са овом Одлуком(радим као инспектор у области тржишта).
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести