ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: НИСАМ МИНИСТАРКА ЗА ЛИТИЈУМ, АЛИ... Социјалне мреже могу да шире ЛАЖНЕ ВЕСТИ, што не мења чињеницу да Србија ЛЕЖИ НА МИЛИЈАРДАМА

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас, у вези са пројектом Јадар, да Влада Србије у таквим ситуацијама ради на одговоран начин и доноси одлуке пре свега на основу документације која је прошла јавни увид.
projekat jadar, YT printscreen
Фото: Tiker

  и то није само питање литијума или нечега другог, то је питање разних тема и у Европи, у свету, у Србији, у најразвијеним земљама, да свако може да напише шта год жели и да не сноси скоро никакве последице, рекла је Ђедовић Хандановић говорећи за РТС.

Она је навела да се држава против тога бори, не само када је овај пројекат у питању, него када је уопште спровођење одређених мера.

Ја овде причам пре свега о јавном сектору, о влади, да једноставно ми радимо на одговоран начин, да доносимо одлуке на основу пре свега документације, која је развијена, представљена и прошла јавни увид, истиче министарка.

Навела је да иза такве докуметаније стоје пре свега стручњаци, као и компаније које развијају одређене пројекте, "зато што треба да докажу и покажу које су технологије користе и да ли су оне најмодерније".

Ми имамо право да тражимо примењивање највиших рударских стандарда, који се сваке године повећавају, навела је министарка.

Подсетила је да је у јануару 2022. влада стопирала пројекат Јадар и да настоји да сагледа с тим у вези све што је у складу с њеним надлежностима.

Оно што је у складу с мојим послом је да сагледам све ризике које одређени пројекат носи, све добре стране и да онда доносимо одговорне одлуке које су пре свега у интересу грађана, државе и привреде, навела је она.

Министарка је подсетила како је више пута истицала је Србија земља богата минералним сировинама и рудама.

То се односи на литијум, бор, кобалт, никл, злато, сребро, као и угаљ, који је такође стратешка сировина и ми треба да те сировине експлоатишемо на најодрживи могући начин, јер то нам доноси пре свега економске користи и повећава наш бруто домаћи производ, рекла је Ђедовић Хандановић.

Истакла је да то повећава плате и пензије наших грађана, јер се тако пуни буџет.

Морамо да развијамо енергетски сектор и треба да имамо у виду које су то предности и како да се носимо са ризицима које ти рударски пројекти носе са собом, а да сваки пројекат то носи и у енергетици и у рударству, то је тачно, али ми имамо избора пре свега у давању дозвола када је рударство у питању, када сагледавамо и студије изводљивости и експлоатације и све друго, наводи она.

А на питање новинара РТС-а да ли зна да је зову министарка за литијум, Ђедовић је одогворила:

„Прошло је мало више од две године, али добила сам тај епитет можда други дан након постављења, што мислим да није у складу са реалношћу. Оно што јесте у складу са мојим послом је да сагледам све ризике које одређени пројекат носи, све добре стране и да онда доносимо одговорне одлуке које су пре свега у интересу грађана, државе и привреде. То јесте мој посао, а ја нисам ничији министар осим грађана Републике Србије“.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести