Дигитални сектор један од ретких који није погођен короном

Директор Иницијативе “Дигитална Србија” Небојша Ђурђевић указује да поједине ИТ компаније ипак нису остале “имуне” на последице новог вируса, те најтеже послују оне које се баве логистиком
Digitalni sektor Foto:privatna arhiva/ilustracija
Фото: Дигитални сектор Фото:приватна архива/илустрација

БЕОГРАД: Дигитални сектор је једна од ретких привредних грана на који ситуација у вези са вирусом корона не оставља велике последице, а због смањеног социјалног контакта пословање чак и расте оним ИТ компанијама које се баве организацијом видео конференција, производњом забаве и видео игрица.

Међутим, директор Иницијативе “Дигитална Србија” Небојша Ђурђевић указује да поједине ИТ компаније ипак нису остале “имуне” на последице новог вируса, те најтеже послују оне које се баве логистиком.

Према његовим речима, ИТ компаније су се најбрже од свих других прилагодиле на рад од куће, јер оне, додаје, по природи посла углавном сарађују са клијентима који су често на другом крају света, те им сарадња на даљину не представља проблем.

Упитан да ли ИТ компаније и у овим условима добијају поруџбине, Ђурђевић је објаснио да што се тиче компанија које пружају услуге страним клијентима и за њих развијају ИТ решења, углавном раде на пројектима који су почели пре Ковида-19.

“Имали смо упит од компаније из Швајцарске која жели да започне посао и сарађује са технолошким компанијама у Србији, али и да на томе почне да ради већ сада”, указао је Ђурђевић.

Што се тиче компанија које развијају сопствени производ, каже Ђурђевић, оне настављају да раде и прилагођавају се захтевима тржишта без обзира на вирус корона.

Истиче да тренутно нема информацију о томе да ли је било отпуштања радника у ИТ сектору и додаје да ће следеће недеље бити објављен “скенер дигиталне привреде” у време короне.

Како је објаснио, организација на чијем је челу спроводи анкету о пословању малих и великих ИТ компанија, али и индивидуалаца који раде у дигиталном сектору.

Ђурђевић наводи и да ће се мере државе које је објавила у циљу подршке предузећима у време трајања вируса корона односити и на ИТ компаније.

На питање да ли ће ситуација око вируса корона убрзати дигитализацију појединих компанија, Ђурђевић одговара да је свим компанијама сада јасно да је њихово пословање отежано ако нису дигитализоване.

“Сигуран сам да ће компаније које тешко пролазе кроз пословни период ово довести до убрзања увођења дигитализације након пандемије”, оценио је Ђурђевић.

Директор ИТ компаније Сага, која запошљава више од 500 људи, Небојша Бјелотомић каже за Тањуг да у тој компанији посао није стао, али да је било одређених измена у организовању посла.

Према његовим речима, радници који су задужени за одржавање система корисника, сваки пут када одлазе на терен имају заштитну опрему, а од корисника се тражи да просторије буду празне, како би радници ушли у дата центар, завршили посао и изашли без контакта.

Други део посла, објашњава Бјелотомић, везан је за софтвер, те програмери раде од куће.

Упитан да ли радници на одржавању ситема имају више посла него раније, с озбиром на прекомерно коришћење рачунара и интернета, Бјелотомић каже није приметан тренд повећаних грешака у систему.

На питање да ли програмери имају нове поруџбине, директор Саге одговара да у последње две до три недеље није било нових поруџбина, али да ниједан стари посао није стао.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести