Дигитални надзор током епидемије претња за приватност

ЛОНДОН: Мере дигиталног надзора уведене у циљу сузбијања пандемије корона вируса треба да буду ограниченог обима и трајања, саопштило је данас више од стотину организација за заштиту људских права, упозоравајући владе земаља широм света да кризу изазвану корона вирусом не смеју да користе као параван за свеоубухватно шпијунирање грађана.
lupa
Фото: pixabay.com

Ради идентификовања заражених корона вирусом или спровођења мера затварања, карантина или полицијског часа, власти многих земаља користе технологије као што је препознавање лица или праћење у мрежи мобилне телефоније.

Међутим, без одређених заштитних ограничења, ови алати, који треба да буду коришћени за спасавање људских живота, могли би проузроковати трајну штету на плану људских права, упозориле су водеће организације цивилног друштва, међу којима су “Хјуман рајтс воч” и “Прајваси интернешенел”.

Пораст државних овлашћења у погледу дигиталног надзора, као што је остваривање приступа подацима о локацији унутар мреже мобилне телефоније, представља претњу за приватност, слободу изражавања и слободу удруживања, истакле су те организације у саопштењу, а преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести