„Дневник” на лицу места: Упркос пандемији „Бари калебо” убрзано гради комплекс у Новом Саду

Уз регионални пут М-7 према Зрењанину увелико се гради комплекс будуће фабрике чоколадае белгијско-швајцарске компаније „Бари Калебо“.
beri kalebo
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Како су се репортери „Дневника“ јуче уверили на лицу места, радови су увелико у току. На Зрењанинском путу гради се фабрика вредна 50 милиона евра, која би требало да запосли 100 радника и да на тржиште региона испоручује 50.000 тона чоколаде годишње. Најављено је да ће фабрика бити готова почетком 2021. године. Почетком марта полагањем две велике чоколадне коцке у темеље будуће фабрике у Новом Саду, председник Србије Александар Вучић и регионални потпредседник за Источну Европу, Блиски исток и Африку Рохиер ван Слехтер симболично су означили почетак изградње једног од највећих и најсавременијих таквих погона у свету.

Најављено је да ће плате у „Бари Калебоу“ за инжењере и технологе ће бити на нивоу европског просека, а значајно изнад српског просека за оне друге, обичне раднике. На истом плацу биће и чоколадна академија, што ће значити додатни ангажман наших људи, наших факултета, Новосадског универзитета...

Готово све чоколаде које познајемо су заправо „Бари Калебо“ чоколаде. У овом делу Европе биће то највећа  фабрика чоколаде, то ће много значити за прерађивачку прехрамбену индустрију Републике Србије, у којој смо, иначе, у индустријском смислу, имали највише проблема, рекао је приликом почетка изградње фабрике у Новом Саду председник Србије Александар Вучић. И највећи део сировина набављаће с територије Републике Србије, што ће да створи додатни ланац и запошљавања и профита.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Регионални центар

Уговор о средствима подстицаја за инвестицију швајцарског произвођача чоколаде и производа од какаоа потписан је крајем септембра 2019. године у Новом Саду. Антоан де Сент-Африк, главни извршни директор компаније, навео је раније да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар из ког ће „Бери Калебо„ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.

Планирано је да фабрика има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње и да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра (56,7 милиона швајцарских франака).


Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да се снови претварају у планове, запарложене парцеле у најмодерније фабрике.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

– Не само да ће „Бари Калебо“ овде правити најслађе производе за свет него нам такве инвестиције омогућавају да деца имају бесплатно обданиште, да ђаци добијају бесплатне уџбенике, да купујемо нове аутобусе и да будемо Европска престоница културе-рекао је Вучевић.

Представници компаније „Бари Калебо“ истакли су да ће то бити центар за иновације и развој производа, а компанија ће инвестирати у образовне капацитете, и то је прилика за младе, стручне и амбициозне људе. Нису, како су нагласили случајно дошли у Нови Сад јер очигледно је да је то град који је центар прехрамбене индустрије и да има снажну базу талената, Универзитет и дугу историју образовања.

Генерални директор за Југоисточну Европу Стојан Кемера истакао је да је „Бари Калебо“ више од чоколаде и какаоа.

– Избор Србије и Новог Сада за локацију фабрике није случајан – рекао је Кемера. – Управо та локација је центар гравитације свих наших клијената, а географска експанзија је један од стратешких стубова компаније. То је прави корак у развоју наше производно-дистрибутивне мреже и та фабрика ће бити карика која недостаје. Верујемо да је развој локалне индустрије критичан фактор успеха за нашу инвестицију и наш пословни модел. Инвестиција ће упослити локалне произвођаче сировина, локалне извођаче у сектору транспорта и логистике и много локалних услужних бизниса. Где год је то могуће, настојимо да користимо сировине локалног порекла, као што су млеко у праху, шећер, и то су наши планови за Србију. Ставићемо Србију, Војводину и Нови Сад на мапу света. У фабрици у Новом Саду производиће се, истакао је Кемера, широк асортиман висококвалитетних производа на бази чоколаде и какаоа за индустрију и занатски сектор, за посластичарство и пекарство.

С. Крстић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести