Нови Сад добија фабрику чоколаде Бери Калебо

НОВИ САД: У Новом Саду данас почиње изградња фабрике швајцарске компаније "Бери Калебо", водећег светског произвођача висококвалитетних чоколада и какао производа.
3-cokolada1
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Свечаности полагања камена темељца у Новом Саду присуствује председник Александар Вучић, амбасадор Швајцарске Фипил Ге, руководство компаније, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић.

"Бери Калебо" највећи појединачни прерађивач какаовца на свету као сировине за кондиторску индустрију са седиштем у Цириху која има 60 постројења широм света, а у Новом Саду ће имати 100 запослених, рекао је Танјугу главни извршни директор "Бери Калебо групе" Антоан де Сент-Африк.

Према речима Сент-Африка новосадска фабрика групе чија је годишња продаја у 2018/2019 била 6,5 милијарди евра почеће да ради 2021.

Председник Вучић раније је рекао да је изузетно задовољан и поносан што може да у Србију доцека компанију која је лидер у прехрамбеној индустрији.

Уговор о средствима подстицаја за инвестицију швајцарског произвођача чоколаде и производа од какаоа потписан је крајем септембра 2019. године у Новом Саду.

Фабрика ће бити на регионалном путу М-7 према Зрењанину, а упослиће стотину људи и почети производњу 2021. године.

Антоан де Сент-Африк, главни извршни директор компаније, навео је раније да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар из ког ће "Бери Калебо" снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.

Планирано је да фабрика има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње и да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра (56,7 милиона швајцарских франака).

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести