Ђорђевић: Нови прописи ће решити статус агената за некретнине и сиву зону

Новим Програмом за сузбијање сиве економије до 2025. године предвиђено је решење питања радног ангажовања агената за некретнине, тако што ће им се омогућити уговори о флексибилном радном ангажовању, пошто већина њих зарађује провизију уместо плате, изјаво је председник Управног одбора Кластера "Некретнине" Ненад Ђорђевић.    
d
Фото: Pixabay.com

"Програм за сузбијање сиве економије који је Влада Србије усвојила 9. марта значајан је за спровођење мера које имају за циљ сузбијање сиве економије у свим секторима наше привреде, а посебно за посредовање у промету и закупу непокретности", рекао је Ђорђевић Тан‌југу.

Објашњава да је Програмом предвиђено да се у наредне две године приступи решавању проблема који постоје са радним ангажовањем агената у агенцијама за некретнине, тако да се уговор о заступању, који је некада постојао у Закону о раду, врати као облик флексибилног радног ангажовања.

"Ово је значајно због тога што су некретнине као делатност такве да људи који ту раде зарађују провизију, а не плату, те им је потребно омогућити одговарајућу форму уговора", сматра Ђорђевић.

Каже да тренутно, агента за продају некретнина можете ангажовати само на основу уговора о раду, што доводи до тога да је један велики део те професије у сивој зони, пошто агенту не можете исплатити провизију на легалан начин, већ само као плату са великим доприносима.

Очекујемо да у наредне две године, поред измене прописа, надлежне испекције побољшају рад на терену и сузбију негативне појаве које постоје у овој области, навео је Ђорђевић.

Додаје да је од усвајања Закона о посредовању у промету и закупу непокретности 2013. године,  сива економија значајно смањена и да је скоро искорењен рад нелегалних поредника без регистроване фирме, али да је остао значаја број агената.

Смањење обима пословања у сивој зони међу регистрованом привредом са садашњих 11,7 одсто на 10 одсто БДП-а до 2025. године, један је од главних циљева новог Програма за сузбијање сиве економије.

Програм обухвата 23 мере и готово 120 активности, подељене у три области: јачање капацитета инспекцијских органа и прекршајних судова, даље унапређење ефикасности Пореске управе, као и подстицаје за одговорну привреду.

Стратешки документ предвиђа и смањење броја радника на црно за 20 одсто и повећање броја новооснованих предузетничких радњи и фирми на више од 50.000 годишње.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести