ДОРМЕО ДЕФИНИТИВНО БАНКРОТИРАО Радници остали И БЕЗ ПОСЛА И БЕЗ ПЛАТА! Неми и уцењени, не знају ни КОМЕ ДА СЕ ОБРАТЕ

Компанија Студио Модерна дефинитивно иде у стечај и више нема дилеме иако је фирма почетком јула покренула предстечај на суду у Загребу и покушала да спаси пословање.
d
Фото: Printscreen/Instagram/dormeo_srbija

Редакцији Блица се јавља све више радника чије су судбине тужне.

Стечјани упавник је јасног става да следи банкрот за власника Дормеа.

Према информацијама до којих је дошао "Блиц бизнис", радницима у Србији који су били ангажовани од стране филијале те компаније, дугују плате, тачније више њих.

Неми, уцењени, из страха за своју егзистенцију не знају ни коме да се обрате.

Мени касне три плате, а колико знам ни трудничка нису исплаћена. Прете нам отказима уколико се некоме жалимо, рекла нам је радница која је из разумљивих разлога желела да остане анонимна.

Према њеним речима, у неповољном положају су нарочито родитељи, односно мајке, а посебно тек смохране мајке којих има међу радницима ове компаније која је пословала у Србији.

"Кренула је школа, трошкови се нижу, деца имају све веће потребе, а ми идемо на посао, а плате нема", жали се наша саговорница.

Према нашим информацијама, чак је и роба у погонима више пута пакована па распакивана, а нека и враћана поново у промет, што само свеодичи о својеврсном хаосу у овом предузећу.

Да ово није усамљен случај, сведочи нам радник исте компаније, само у другом граду.

Рачун Студио Модерна Србија је у блокади, компанија нам дугује плате за јул и август а у међуврмену нам је је саопштено да их нећемо ни добити. Истовремено нам је речено да од компаније више нема ништа, бар под досадашњим именом Студио Модерна. Званично стечајни поступак у Србији још увек није отворен, каже резингирано наш саговорник.

Пословање у Србији је наводно преузео кинески бизнисмен што је радницима интерно и саопштено. Међутим, то не теши раднике да ће им бити плате исплаћене.

И вероватно су, нажалост, у праву. Радници су малетене остављени на цедилу.

Ми запослени смо сада у дилеми како и на који начин да остваримо своја законска права? Ја сам између осталог неко ко је корисник стамбеног кредита, родитељ двоје деце а сада не знам ни куда ни где, каже други још један наш саговорник који је такође желео да остане анониман, а који је запослен био у тој компанији.

Најгоре су у овој ситуацији прошли у највећој филијиали у нашој земљи - у Новом Саду.

Тамошњи "Студио Модерна", према последњем финансијском извештају, има 546 запослених.

Њихов рачун је данима и недељама у блокади, и то у износу овећим од десет милиона динара. Многи налози су у принудној наплати, а повериоци који потражују средства од ове фирме су, између осталих и, Народна банка Србије и још неколико приватних компанија. У последњих годину дана предузеће је имало осам извршења путем принудне наплате.

Подсетимо, словеначки предузетник Санди Чешко је, иначе, један од најбогатијих Словенаца и "краљ" телевизијске продаје који је са својим брендовима Дормео, Делимано и Космодиск успео да продре у готово свако домаћинство у овом делу Европе.

Блиц бизнис

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести