Египатски инвеститори заинтересовани за српске бање

БЕОГРАД: Привредно-политичка делегације Египта предвођена министром и гувернером Јужног Синаја Каледом Фудом данас је у Привредној комори Србије разговарала са саветником председника ПКС-а Мирославом Милетићем и власницима туристичких агенција о унапређењу сарадње са Србијом на пољу туризма.
investitori
Фото: Танјуг (видео)
Милетић је истакао да ПКС има врло плодну сарадњу са амбасадом Египта и амбасадором Амр Ал Џувалијем.
Он је навео да је Египат захваљујући отворености градница током ковид кризе прошлог лета посетио највећи број туриста до сада, више чак и од 2019. која се сматрала рекордном годином,. и додао д аје тај тренд настављен и ове сезоне.
"Ер Србија која лети до одмаралишта Шарм Ел Шеик и Хургада бележи раст броја чартер летова током летње сезоне. То је разлог да се верује да сарадња на пољу тирузма између Србије и Египта иде узлазном линијом, уз очекивање да ће и Србија бити привлачна за египатске туристе", рекао је Милетић.
Додао је да наше агенције које воде тиуристе у Египат, такође нуде занимљиве дестинације у Србији као што су бање, језера и планине са њиховим историјским и другим споменицима који могуи бити привлачни египатским туристима.
"Важно је истаћи да страни инвеститори који су спремни да улажу у туристичка места у Србији, нарочито бање могу рачунати на снажну подршку локалних и државних власти. То је разлог због кога смо вас као традиционално пријатељску земљу позвали да разменимо искуства и отворимо теме на којима можемо сарађивати на обострану корист", нагласио је Митровић.
Амбасадор Египта у Београду Ал Џували је оценио да потенцијал економске сарадње двеју земаља лежи у чињеници да Србија представља врата Балкана, а Египат са великим бројем потрошача капију Африке и Азије.
"Имамо бројне добре економске међудржавне споразуме. Министар Селаковић ће убрзо посетити Египат и потписаће нове протоколе о сарадњи у пољопривреди, енергетици и на другим пољима, али је очигледно да је туризам економска активност која може да нас културно још ближим и да учврсти наше пријатељство", рекао је Ал Џували.
Подсетио је да се авионом од Београда до Каира стиже за мење од три сата и додао да уколико само 50.000 египатских туриста дође у Србију, то може бити веома значајно за српску економију и туризам.
"Зато се у високој делегацији коју предводи гувернер Фуда налазе инвеститори који имају веома развијена искуства у домену туризма и могу помоћи развоју српског туризма", зајкључио је амбасадор Ал Џували.
Министар Фуда је изразио задовољство што се срео са премијерком Србије Аном Брнабић и што посета делегације коју предводи може да унапреди економску сарадњу две земље.
Он је током састанка приметио да српски туристи не долазе у Шарм Ел Шеик и питао због чега је то тако, додавши да ће радити на томе да се то промени.
Фуда је нагласио да су с њим из Египта допутовала седморица инвеститора вољних да уложе у бањски и медицински туризам и некретнине.
Египатски министар и гувернер Јужног Синаја рекао је да је премијерки предложио да се међудржавни економски споразуми који су давно склопљени промене како би могли да буду сонова нове сарадње.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести