Гаспром ће покрити трећину растуће светске потрошње гаса

МОСКВА: Гаспром је повећао производњу природног гаса за 15,2 посто или за 58,8 милијарди кубних метара током десет и по месеци ове године у односу на исти период 2020, што ће покрити више од трећине растуће светске потрошње гаса, саопштио је данас руски гасни холдинг.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

„Више од трећине светског поступног раста потрошње гаса биће покривено Гаспромовим повећањем производње. Дакле, компанија не само да подупире поуздано пословање руског сектора горива и енергије, већ даје и значајан допринос развоју глобалног енергетског тржишта“, саопштила је компанија, преноси Тас с.

Према прелиминарним подацима, потрошња природног гаса у свету ће порасти за 150 милијарди кубних метара на укупно 4,2 билиона кубних метара. Највећи раст тражње бележи се у Русији, Кини и Европи, главним Гаспромовим тржиштима.

Руски гасни див је такође саопштио да не планира производњу гаса из шкриљаца која, како истиче, негативно утиче на животну средину, будући да располаже доказаним резервама гаса на конвенционалним налазиштима.

Гас из шкриљаца, који се производи коришћењем методе хидрауличког ломљења стена, стећи ће статус ''контаминираног'' извора енергије како буде растао значај еколошке агенде, сматрају у Гаспрому.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести