Грађевинарство највише допринело расту БДП у првом кварталу

БЕОГРАД: Грађевинарство и индустрија грађевинских материјала највише су допринели расту Бруто домаћег производа (БДП) у првом кварталу 2018, саопштило је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 
Kacige/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Процена је да ће бруто додата вредност (БДВ) у грађевинарству у првом кварталу 2018. бити 7,4 одсто већа него у истом периоду 2017, што би био највећи појединачни допринос остварењу планираног бруто домаћег производа (БДП) од 3,5 одсто у овој години, прецизира се у саопштењу. 

Како се наводи, раст броја издатих грађевинских дозвола, броја градилишта и убрзана реализација великих инфраструктурних пројеката указују на то да ће грађевинарство и ове године дати важан допринос остварењу планираног раста БДП-а. 

До краја 2018. године, БДВ грађевинарства биће 5,4 одсто за целу годину, што је приближно 0,1 одсто мање од БДВ-а индустрије, односно за 0,1 одсто више од пројектованог доприноса пољопривреде, шумарства и рударства.

Министарство грађевинарства издало је у првом кварталу ове године 47 грађевинских дозвола за пројекте из своје надлежности. За протекле две године, издало је укупно 295 грађевинских дозвола за пројекте чија укупна вредност радова износи 157,6 милијарди динара, односно 1,33 милијарде евра.

На почетку 2018. настављен је и тренд повећања броја активних градилишта, којих тренутно има 25.228, што је готово 5.000 више него на крају 2017, а двоструко више него на крају 2015. кад је укупно било 12.800 градилишта.

Министарство грађевинарства у 2018. директно учествује у реализацији инфраструктурних пројеката укупне вредности 68,7 милијарди динара или 581,9 милиона евра, а додатни подстицај расту даће програм изградње станова за припаднике снага безбедности и одбране, напомиње се у саопштењу.

Како се подсећа, у последњем кварталу 2017. забележено је повећање вредности изведених радова у грађевинарству од 47,4 одсто у односу на исти период 2016, у текућим ценама, а према прелиминарним подацима, остварени резултати у првом кварталу 2018. у области грађевинарства значајно су бољи у односу на исти период 2017. године.

У оквиру рада Савета за координацију активности и мера за раст БДП-а, у току су консултације са Републичким заводом за статистику и другим надлежним институцијама како би се обезбедили додатни статистички индикатори који ће омогућити још прецизније праћење реализације послова у грађевинарству и саобраћају, и омогућити сагледавање могућих мера којима би се додатно унапредио раст у овим областима и њихов допринос повећању БДП-а, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести