Хескенс: Све више технолошких немачких компанија у Србији

ПАНЧЕВО: „Можемо очекивати још више инвестиција немачких компанија широм Србије и већ сутра ћемо имати нову вест о томе”, изјавио је данас Јерг Хескенс, саветник председника Републике Александра Вучића.
Танјуг/видео/Јерг Хескенс
Фото: Танјуг/видео/Јерг Хескенс

Хескенс је, после посете Вучића новој фабрици компаније Брозе у Панчеву, оценио да је велика ствар то што расте квантитет и квалитет немачких инвестиција у Србији.

Из кабинета председника Вучића раније је најављено да ће он сутра с представницима немачке компаније Хансрохе разговарати о улагању у Србији.

"Фабрика Брозе је пример шта све можемо да имамо овде, јер то је дугорочна инвестиција високе технологије и 50 процената запослених су инжењери", истакао је Хескенс.

Додао је да се више не подижу класични погони у којима раде обични радници, већ инжењерски кадар.

"То значи да су ту велике плате, али још важније је да су то пројекти. Наши инжењери и апсолвенти факултета имају могућност да у Србији раде на пројектима за будућност. И то је тренд. Све више немачких фирми ће долазити у Србију, углавном због развојних центара и производње повезане директно са тим развојним центрима. Значи, инжењери који раде на будућности аутоиндустрије и електротехнике", рекао је Хескенс.

Навео је да је долазак немачких комапанија у нашу земљу тренд заснован на резултатима које немачке фирме овде имају.

"Очекујемо још много немачких инвестиција, великих и малих, од Сурдулице до Сомбора и од Прибоја до Неготина. Ја мислим да већ сутра можемо очекивати неке нове вести о још једној немачкој фирми и тај тренд ће се наставити", рекао је Хескенс.

Он је оценио да немачке бизнисмене овде привлаче добра локација, људи и инфраструктура.

"Реално је добра локација, јер смо у Европи. Логистика је један од разлога, други је база креативних људи и могућности српских радника. Ови инжењери су понос и покретачки мотор ове фабрике и трећа ствар је подршка коју сви инвеститори у Србији добијају од Владе, локалних самоуправа и феноменална инфраструктура", нагласио је Хескенс.

Осим тога, саветник председника Србије је навео и расположење Срба да раде на важним пројектима.

"Ми Немци примећујемо да овде у Србији има неке позитивне енергије што се тиче инвестиција. Сви ови људи, њих 350, има енергију и жељу да ради и поносни су ако могу да буду део нечег великог", сматра Хескенс.

Додао је да је примећен тренд да европске компаније полако селе своје бизнисе из Азије назад у Европу.

"Ковид криза је убрзала процесе које смо раније приметили да се доста европских фирми које су радиле у Азији полако враћају у Европу. Ковид је само био катализатор да се тај процес убрза, али трошкови транспорта расту и треба много времена за транспорт између Азије и Европе, тако да се увидело да Европа има велике предности над Азијом, а са Брозеом је уговор за ову фабрику потписан пре короне", рекао је Хескенс.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести