Хитна помоћ државе од 66 милијарди динара

Министар финасија Синиша Мали је јуче истакао да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра, а да ће ова додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.
privreda/Tanjug/video
Фото: Tanjug/video/privreda

Министар финансија Синиша Мали каже да је држава нашла начин да издвоји додатна директна новчана средства за привреду и запослене, тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60 одсто минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде.

Мали је рекао да ће прва уплата у руке запослених стићи већ до 10. августа, док друга уплата следи у септембру.“То је око 18.000 динара по запосленом за један месец, односно око 155 евра”, рекао је министар.

Председник Александар Вучић, да подсетимо, најавио је између осталог, да ће држава за јул и август за предузетнике и све раднике микро, малих и средњих предузећа исплатити 60 одсто од минималца и за још месец дана одложити плаћање пореза и доприноса.Такође је казао да је са гувернерком Јоргованком Табаковић разговарао о додатном мораторијуму на кредите под одреденим условима, како за појединце, тако и за предузећа, бар за још два месеца.

Министар финасија Синиша Мали је јуче истакао да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра, а да ће ова додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.

“Након што смо у претходна три месеца исплатили три минималне зараде за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката, нашли смо простора да наставимо са овим мерама тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60 одсто минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде”, рекао је Мали, а преноси у саопштењу Министарство финансија.


Укупно 5,7 милијарди евра

“Са овом додатном подршком долазимо до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2 одсто нашег БДП-а. Дакле, држава ће за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара”, истакао је Мали.Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оволиком подршком за привреду.

“Ретко која земља у свету, чак и оне које су много богатије од нас, може да се похвали оволиком подршком и уделом у БДП-у од чак 12,2 одсто , навео је Мали.


Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж оценио је да ће се нове мере помоћи привреди које је најавио председник Александар Вучић показати као једна од најважнијих одлука за очување српске привреде и да ће сачувати кичму малих и средњих предузећа.

“Нико није могао да претпостави како ће се ситуација са пандемијом кретати. Привреда је одмах осетила негативне последице погоршања епидемиолошке ситуације. Влада и државни врх реаговао је тренутно одмах продужавањем мера како би сачувао кичму малих и средњих предузећа, као и целе привреде”, истакао је Чадеж

Чадеж је додао да ће се овом мером сачувати производна индустрија.Подсетио је и на пример САД где се услед пандемије коронавируса, како је рекао, урушио ланац добављаца.


Пројекат Моја прва плата

Пројекат који је најављен раније, а ускоро креће, назван је Моја прва плата.Држава ће, у оквиру пројекта, девет месеци плаћати предузетнику 20. 000 динара за запошљавање једног средњошколца, а факултетски образованог 24. 000 динара.


“Ово је хитна интервенција проузрокована ситуацијом коју имамо на терену. Ове мере одржавају нашу економију и чувају је у односу на оно што се дешава сада, а онда ћемо ићи даље да видимо како да генеришемо раст, помогнемо извозницима...”, рекао је Чадеж. Говорећи о следећим корацима које треба предузети, Цадеж каже да оцекује хитну помоћ туризму и путничком саобрацјају пошто су у условима пандемије практицно изгубили тржиште.

“Желимо да увећамо удео наших компанија као добављача извозника, тако што цемо им помоци да се сертификују и тако унапреде контролу квалитета како би биле спремне да учествују у том ланцу и буду конкурентне”, рекао је Чадеж.

Он је указао да је анкета ПКС-а показала да је 80 одсто испитаних предузећа средства које су добила од државе искористила на ликвидност, а исто толико их је решило тај проблем за наредних шест месеци, што је, оценио је - велика ствар.

З. Делић

 

 

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести