Инфлација у еврозони достигла нови рекорд од 5,0% у децембру

ЛУКСЕМБРУГ: Инфлација у еврозони порасла је у децембру 2021. године на 5,0 процената међугодишње, што је нови рекордан ниво, према данашњим прелиминардним подацима статистичке службе Европске уније, Евростата.
i
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/g0d4ather)

Међугодишња инфлација у монетарном блоку износила је у новембру 4,9 посто.

Расту индекса потрошачких цена у еврозони у децембри највише је допринело поскупљење енергената од 26 одсто на годишњем нивоу, док су цене хране, алкохола и дувана повећане за 3,2 процента, неенергетских индустријских производа за 2,9 посто, а услуга за 2,4 процента, објављено је на веб сајту Евростата.

Највише стопе инфлације међу државама чланицама еврозоне забележене су у децембру у Естонији од 12 посто на годишњем нивоу, и Литванији од 10,7 процената, док су најниже стопе регистроване на Малти, 2,6 одсто, и у Португалији 2,8 посто.

Висока стопа раста потрошачких цена у еврозони протеклих месеци главна је тема у менаџерским круговима у којима се расправља о томе да ли би Европска централна банка (ЕЦБ) требало да заузме агресивнији став у борби против инфлације.

ЕЦБ је прошлог месеца саопштила да ће до краја марта окончати корона програм куповине обвезница, уведен пре две године када је избила пандемија, али је истовремено обећала да ће наставити са куповинама у оквиру другог, редовног програма подстицаја током 2022.

Евро је ојачао данас за 0,2 посто према долару, и трговао се на нивоу од око 1,131 долара до средине јутра.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести