Италијани држе петину  српског банкарства

НОВИ САД: Италија је један од водећих привредних партнера Србије, наше прво извозно тржиште, други партнер у извозу и по укупној спољнотрговинској размени и први први по броју реализованих инвестиционих пројеката.
novac banka pixabay
Фото: pixabay.com

Прошлогодишња трговина Србије и Италије била је прилично уравнотежена, с благим суфицитом на српској страни. По подацима ПКС-а, прошле године с Италијанима смо разменили робу вредну 3,95 милијарде евра. На италијанско тржиште Србија је извезла производе за 1,99 милијарду евра, док је увоз износио 1,96 милијарду. У спољнотрговинској размени с Италијом учествује око 10.000 српских фирми.

У Србији је, по подацима Агенције за привредне регистре, регистровано 1.711 привредних субјеката с већинским капиталом италијанских правних и физичких лица. Наиме, у Србију су инвестирале и велике италијанске компаније, али и много малих и средњих предузећа, а највише су улагали у текстилну, аутомобилску и индустрију намештаја и прераде дрвета.

Не сме се заобићи ни податак да су на српском тржишту присутне и водеће италијанске банке, и то с око 20 одсто учешћа у укупној активи банкарског сектора, док осигуравајуће куће покривају више од 40 одсто српског сектора осигурања.

Развој економских односа Србије и Италије ваља наставити, а очекује се да ће ускоро једна италијанска компанија из регије Фрули Венеција Ђулија код нас додатно улагати у област заштите животне средине. Наиме, компанија већ послује у Шапцу, али жели да прошири пословање у Србији. На тек завршеном Пословном форуму у Трсту, који су организовали ПКС и Комора регије Фрули Венеција Ђулија, изнети су конкретни захтеви италијанских фирми за улагање у Србију.

Иначе, по анализи ПКС-а, перспективни сектори за унапређење економских веза с италијанском привредом, а у којима постоји обострани интерес за пословање, осим аутомобилског и металског, јесу текстилна, дрвна и индустрија хране, област обновљивих извора енергије и ИТ сектор.

Љ. М.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести