Јефтинија струја, гас и топлотна енергија за 190.000 породица

Већ неколико година најсиромашнији грађани Србије део потрошених енергената - електричне енергије или природног гаса могу да користе бесплатно, а за то је потребно да стекну статус енергетски угроженог купца.
e
Фото: Pixabay.com

Захваљујући новој Уредби о енергетски угроженом купцу, подршка је, осим за потрошњу струје и природног гаса, обезбеђена и за потрошњу топлотне енергије, право на добијање статуса угроженог купца проширено је и на примаоце увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, те сеоска домаћинства. Уз то, укупан износ за заштиту енергетски угрожених грађана је повећан с 1,3 милијарде динара на четири милијарде.

По речима помоћника министра рударства и енергетике Милана Алексића, Уредбом су дефинисане категорије грађана који имају право на умањење рачуна за утрошене енергенте. Он је указао да ће убудуће знатно више грађана остваривати попуст на струју, гас и топлотну енергију, пошто су критеријуми за стицање статуса енергетски заштићеног купца унапређени. Процењује се да ће сада 191.000 домаћинстава имати право на попуст јер је, по Алексићевим речима, након анализе установљено да је много већем броју грађана потребна помоћ.

- Када ће неко домаћинство добити умањени рачун зависи од ефикасности локалне самоуправе - рекао је Алексић и додао да су критеријуми за добијање статуса енергетски угроженог купца материјални положај, односно месечни приходи домаћинства, имовинско стање, да то право могу стећи грађани који имају социјална примања или дечији додатак, те грађани тешког здравственог стања.

Према његовим речима, за заштиту енергетски угрожених домаћинстава опредељено је три пута више новца, а пошто су подигнути прагови, сада много више грађана може да аплицира. Он је истакао да је процедура за пријаву веома једноставна, да се захтеви налазе на интернет странама Министарства и општина и да је уверен да ће општине штампати пријаве које ће моћи да се преузму на лицу места.

Према критеријумима из Уредбе, право на стицање енергетски угроженог купца имају домаћинства с једним чланом и укупним месечним примањима до 21.074 динара, домаћинства с два члана и примањима до 33.402 динара, а за сваког следећег члана домаћинства укупни месечни приходи који се рачунају као критеријум за стицање статуса угроженог потрошача се увећавају за 12.328 динара.

Према Уредби, енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију за једночлано домаћинство до 120 киловат часова месечно, за двочлано и трочлано до 160 киловат часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 200 киловат часова месечно и за шесточлано и веће домаћинство до 250 киловат часова месечно.

Енергетски угрожена домаћинства која користе природни гас током грејне сезоне, односно за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар, могу рачунати на то да ће део потрошених количина гаса трошити бесплатно. Тако је попуст за потрошњу код једночланог домаћинства до 359 киловат часова месечно, за двочлано и трочлано домаћинство до 462 киловат часова, четворочлано и петочлано домаћинство 616 киловат часова и за шесточлано и веће домаћинство до 770 киловат часова месечно.

За испоручену топлотну енергију умањање месечног рачуна је за једночлано домаћинство 60 процената, за двочлано и трочлано домаћинство 50 одсто, четворочлано и петочлано домаћинство 45 процената и за шесточлано и веће домаћинство 40 процената месечног рачуна.

Знатне уштеде

Од како постоји Уредба у енергетски угроженом купцу, домаћинства која су користила то право углавном су се одлучивала за попуст за струју јер се он може користити током целе године. Ипак, број оних који су то право користили опада јер је прошле године 68.129 грађана искористило могућност умањења рачуна за електричну енергију, што је знатно мање него лане.

По речима Милана Алексића, уштеде су знатне. Трочлана породица, чији је просечан рачун за електричну енергију 4.700 динара, у случају да оствари статус енергетски угроженог купца може да га умањи за 1.565 динара. Једночлано домаћинство које живи у стану од 33 квадрата има право на 60 одсто попуста на топлотну енергију, а ако сада просечно плаћа 3.940 динара, с попустом ће рачун бити 2.300 динара.

Захтеви по месту пребивалишта

Уредба дозвољава да се право на умањење рачуна оствари без обзира на претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију. Угрожени грађани захтеве подносе општинама и градовима по месту пребивалишта, а локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достављају енергетском снабдевачу сваког месеца.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести