Југоалат месецима у мраку, власник нуди светло

НОВИ САД: Привредни суд у Новом Саду поново је отворио стечај у АД „Југоалат” у Новом Саду и позвао повериоце да до 22. новембра пријаве дуговања.
jugoalat, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тога датума треба да се одржи и Скупштина поверилаца у Привредном суду у Сутјеској улици 3, у приземљу. Истовремено суд је заказао и испитно рочиште за 30. јануар 2018.

Тешко је од  2010. године, када је поднет први захтев за стечај, до сада избројати колико је пута било предлагано да се у Фабрику резног алата и специјалног алата АД „Југоалат” уведе стечај јер је у сваком покушају предност давана Унапред припремљеном плану реорганизације, који ни се сада, а ни у ранијим покушајима, тврде повериоци, није спроводио.

Сада су, и то други пут, на списку поверилаца на основу чијих се предлога покреће стечај стечајни управници који тража плате за вођење ранијих стечајева, односно праћење програма реорганизације, па тек онда  следе радници оштећени због дуговања за неисплаћене плате, о чему имају правоснажне судске пресуде у њихову корист. Стечајна управница Јадранка Гулан тражи више од 21.000 евра у динарској противвредности, а Нинослав Шимић око 2,1 милион динара.

18 милиона евра вреди имовина, тврди власник

После првог покушаја да се у новосадску Фабрику резног и специјалног алата уведе стечај био је проглашен банкрот и заказана продаја имовине фабрике (април 2012), али је тадашњи Уставни суд Србије у марту исте године, на основу жалбе власника „Југоалата” Спасоја Јаковљевића, поништио одлуке Привредног суда у Новом Саду и Привредног апелационог суда у Београду, с образложењем да Јаковљевић није имао право на правично суђење.

Јаковљевић опет нуди Унапред припремљени план реорганизације, оспорава дуговања, сматрајући да су надувана, и тврди да постоје бизнисмени који мераче имовину фабрике, која је тада била процењена на 4,3 милиона евра. У то време, а такође и , поновио је за „Дневник” да имовина вреди знатно више – 18 милиона евра – с обзиром на то што је у поседу фабрике 25.000 квадрта земљишта и 18.000 квадрата под халама, затим што има машине и залихе робе.


У извозу је спас?

Шта је конкретно у вези с производњом написано у новом плану реорганизације Јаковљевић  није спомињао, али је у прошлом плану говорио о производњи делове за пољопривреде машине и извозу за Русију, Бугарску, Белорусију и Африку. Шта је од тога реализовано када у фабрици месецима нема струје, чуће се на суду.


Повериоци сада тврде да је од машина и алата безмало све продато. Бар за сада је тачно да у „Југоалату” нема струје, па ни производње, због дуга – Јаковљевић тврди – не великог већ од неколико милиона динара.

– Струја је искључена за време једног од стечаја па је те месечне обавезе требало да плаћају стечајни управници – каже Јаковљевић.

25.000 квадрата земљишта и 18.000 квадрата под халама

Он истиче да нови УППР, између осталог, предвиђа издавање већег дела хала у закуп грчком предузећу „Мезети”, чији је производни програм сличан са шведском компанијом „Икеа”. 

– План реорганизације подразумева и наставак производње алата, па се, уз новац од закупа, брзо могу исплатити повериоци – каже Јаковљевић, наводећи да су дугови знатно нижи од вредности „Југоалата”.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести