Кисић најавила социјални програм за раднике Фијата

КРАГУЈЕВАЦ: Министарка Дарија Кисић најавила је социјални програм за раднике Фијата, наводећи да држава и ресорно министарство имају сталне контакте са радницима и синдикатима широм Србије, те да је и комуникација са запосленима и синдикатима крагујевачког Фијата транспарентна.
1
Фото: Танјуг/Наташа Лазаревић

Она је данас током посете фабрици Вакер Нојзон у Крагујевцу навела да је имала састанке са представницима синдиката, али и запосленима у Фијату.

"Влада Србије и држава се брине о својим радницима а тако је и када су у питању и радници Фијата. И када су у питању приватни послодавци јасно је да треба да се послује по законима Србије и у складу са тим смо разговарали са радницима. Знамо да је у овом тренутку, како је и руководство Фијата изнело, једно интерно истраживање о заинтересованости радника за одређене програме који се нуде у овом периоду трансформације. Након тога следи социјални програм, који ће бити спроведен по закону, уз укључивање у преговоре и Националне службе за запошљавање", навела је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Поручила је да ће радници бити упознати са свим условима и могућностима и да ће држава и министарство да се ангажују дау периоду трансформације фабрике нађу најбоље решење за запослене.

„Ту смо и за медијацију и разговоре и са радницима и руководством Фијата, тако да ће све бити транспарентно у наредном периоду. То је политика коју заступа и Фијат, а ми смо ту када буде изнет социјални програм да учествујемо у преговорима и да видимо које су то најбоље могућности за запослене у датим околностима", рекла је Кисић.

Она је подсетила да је Фијат одлучио да производи нови модел управо у нашој земљи, али каже да је потребан одређени временски период за кадровску и прозводну трансформацију.

Представник запослених у Фијату Ђорђе Милојевић изразио је задовољство након јучерашњег састанка са министарком у Београду истакавши да радници очекују добар социјални програм за оне који желе да напусте фабрику као и радно ангажовање у наредне две године до почетка производње новог модела, за оне који желе да остану да раде.

„Министарка и наш градоначелник су нам изашли у сусрет. Она нам је обећала да ћемо до краја маја добити неки социјални програм односно отпремнине за оне који желе да напусте фабрику а ми који желимо да останемо да нам се обезбеди посао и плате до почетка новог модела. Ми нећемо ништа да потписујемо док се не објави социјални програм. Надамо се да ће бити све како треба, али уколико не буде договора око социјалног програма, ми ћемо поново да организујемо протесте, иако то нико не жели", казао је Милојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести