Комби за превоз инвалида да не плаћа путарину

Комби возила која превозе чланове удружења особа с инвалидитетом по Закону о накнадама за коришћење јавних добара плаћају путарину широм Србије. Министарство финансије се спрема да покрене иницијативу за ослобађање плаћања путарине за возила удружења особа с инвалидитетом и то ће учинити чим постојећи закон буде мењан и допуњаван.
naplatna rampa, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Наиме, по стручном мишљењу Министарства финансија, објављеном у билтену за август ове године, поменути закон није предвидео могућност да се комби возила која превозе чланове удружења особа с инвалидитетом ослободе плаћања путарине. По том законском акту путарину не плаћају возила МУП-а, Хитне помоћи, Војске Србије и возила мобилисана за њене потребе, професионалне ватрогасне јединице, возила која су у пратњи и која имају првенство пролаза у складу са законом којим се уређује безбедност саобраћаја на путевима.

По одобрењу управљача јавног пута, путарину се не плаћа за возила особа с утврђеним инвиладитетом с 80 одсто или више процената телесног оштећења, односно особа код којих је утврђено телесно оштећење које има за последицу неспособност доњих екстремитета 60 одсто или више, и то за један лични аутомобил који имају у власништву. Путарину по одобрењу управљача јавног пута не плаћају ни Републичка инспекција за државне путеве и Републичка инспекција за друмски саобраћајм као ни возила привредних друштава и других правних лица, односно предузетника, који обављају послове одржавања и заштите јавног пута за чије коришћење се плаћа путарина.

Путарину сада не плаћају ни возила која су у функцији организовања и контроле наплате путарине, она која служе за превоз лица и материјалних добара у оквиру домаћих или међународних хуманитарних возила, као ни возила међународних мировних мисија.      

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести