Крај штрајка, Катастар почиње да ради 12. априла

БЕОГРАД: После једномесечног штрајка у Републичком геодетском заводу, одлуком владе Србије Катастар ће поново почети са радом у петак 12. априла, објавио је "Курир" позивајући се на изворе из кабинета премијерке Србије Ане Брнабић.
Geodetski zavod Novi Sad/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"На основу одлуке Владе Србије о Уредби која дефинише минимум процеса рада у Катастру, донета је одлука да ће од петка бити одблокиран РГЗ. Штрајк у Катастру је један од најкомплекснијих од свих са којима се Влада сусрела до сада", каже извор "Курира" из кабинета председнице Владе.

Како додаје, са штрајкачима је одржано неколико састанака, у којима је учествовала и премијерка Ана Брнабић. Посебан проблем, наводи се, представљало је то што је штрајкачки одбор бројао 30 чланова, а одлуке су се доносиле консензусом што је до сада невиђено. Дешавало се да не обавештавају своје филијале по Србији о доношењу неких одлука.

"Ово заиста траје предуго. Руководици сектора ће видети шта је то минимум процеса рада, али више неће смети да се дешава потпуна обустава рада. Од петка Катастар дефинитивно поново ради", наводи извор "Курира".

Директор РГЗ Борко Драшковић каже за "Курир" да је овом одлуком Влада Србије размрсила Гордијев чвор који је настао још 2005. године и који ниједна Влада пре није успела да реши.

"Ово је одлично системско решење које са једне стране помаже грађанима и доприноси расту привреде целе земље, а са друге стране напокон омогућава да се коначно реши статус запослених у РГЗ. Сада, након ове Уредбе штрајкови и потпуна обустава рада више неће бити могући", рекао је Драшковић.

Према његовим речима, захваљујући оваквом ставу Владе многи проблеми који се деценијама нису решавали, као што су статус запослених, поузданост и транпарентност података РГЗ сада могу бити решени. 

"Поздрављам ову одлуку, а штрајкачки одбор ако има имало морала неће чекати петак, већ ће већ у понедељак почети са радом, јер разлози за штрајк практично нису ни постојали, а Влада је испунила све њихове захтеве још прошле недеље", наводи он.

Свима је, додаје, сада јасан значај геопросторних података, јер ако су они добро огранизовани - подстичу раст привреде целе земље и БДП-а. Ако су неорганизовани и користе се у коруптивне сврхе то прави огромну шетету, каже он. 

"Блокада институције од оваквог значаја за мене је неодговоран и антипатриотски чин, који није смео ни да се деси, већ је проблем требало решити дијалогом између Владе и синдиката", казао је Драшковић.

Споразум о исплати плата и условима рада, односно о штрајку потписан је још 21. јануара, али три синидката су тврдила да је прекршен због чега су неосновано незаконито поново ступили у нову обуставу рада 27. фебруара, а за 11. март су чак најављивали протесте.

Током штрајка, неколико пута је чак долазило до инцидената, када грађанима није било дозвољено да уђу у службе Катастра и остваре своја законом загарантована права, пише "Курир". 

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије упозоравао је све време да је протестом у РГЗ блокирана цела грађевинска индустрија, која је покретач привредног развоја Србије.

"Велика штета направљена је свима - и купцима и продавцима станова, инвеститорима и извођачима радова, као и држави, јер су стопирани велики инфраструктурни радови", истицао је Родић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести