Љајић пустио у рад пет предајника за дигитално емитовање

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић пустио је данас у рад пет предајника за дигитално емитовање радио програма.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Предајници су пуштени на емисионим станицама Суботица, Црвени Чот, Овчар, Тупижница и Јастребац даљинским путем из Контролно-оперативног центра ЈП Емисиона техника и везе на Кошутњаку.

Поред предајника на Авали, који је пуштен у рад прошле године, Љајић је рекао да ће са додатних пет бити покривено 79 посто становништва Србије дигиталним радијским сигналом.

Он је додао да ће наредне године бити пуштена још три предајника чиме ће се покрити комплетан аутопут на Коридору 10.

"На овај начин Србија прати савремене трендове у телекомуникацијама и придружила се већини земаља у Европи које су покренуле овај сервис", рекао је Љајић.

Србија се, према његовим рецима, налази на деветом месту у Европи према оствареном проценту покривања становништва дигиталним радијским сигналом, према подацима медународне организације која прати развој дигиталног радија у свету ЊорлдДАБ.

Љајић је објаснио да дигитално емитовање радио програма омогућава емитовање много већег броја радио станица и нових програма који тренутно не могу да се емитују у аналогној технологији.

На овај начин је, како је додао, омогућено и емитовање тематских садржаја и радио програма који прате само одређени догађај као што је на пример Егзит, Сабор у Гучи, Гитаријада у Зајечару.

"Могуће је, такође, током летње сезоне, када пуно страних туриста путује нашим ауопутевима, преузети и пуштати радио програме из земаља из којих има највише транзитних путника чиме би коришћење наше путне инфраструктуре било још привлачније", истакао је Љајић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести