Лане стигло 35.000 страних радника, а у последња два месеца још 8.000

Недостатак радника одређених струка у Србију већ неко време доводи све више страних држављана који су пут наше земље кренули да нађу посао.
posao
Фото: Youtube Printscreen

Број оних који из других држава долазе у нашу земљу из године у годину расте, а то потварђује и податак о броју издатих дозвола за рад за прва два месеца ове године. По речима руководиоца групе за управне и управно-надзорне послове за област запошљавања у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сање Гаврановић, Национална служба за запошљавање је у прва два месеца страним држављанима издала више од 8.000 дозвола за рад

- Број страних држављана у Србији којима се издају дозволе за рад у сталном је порасту, а захваљујући изменама и допунама прописа који регулишу ту област цео тај поступак биће једноставнији јер ће бити комплетно дигитализован и много ефикаснији - рекла је Сања Гаврановић.


Корак који одговара привреди

- Да у Србији нема довољно одређених кадрова и да се радна снага мора тражити у иностранству је добро познато, па је зато све што може да олакша и убрза процес доласка страних држављана и њиховог радног ангажмана свакако добар потез - каже ПО менаyер „Инфостуда” Милош Турински. - Недостају радници на много фронтова и сваки корак надлежних који доприноси да се одговори на потребе послодаваца и привреде је важан.

Он указује да у Србији недостају обучени, квалификовани радници јер су наши грађани отишли да раде у друге земље, где такође нема довољно радника.

- Тако је је, рецимо, Немачка, којој такође недостају радници, ублажила мере за долазак и запослење странаца, а последица је одлазак стручних радника и недовољна понуда на нашем тржишту рада. То ће се дешавати и у будућности и готово је сигурно да ће се број радника који долазе у Србију како би се запослили расти - каже Турински.


Треба рећи да је потреба за одређеним струкама веома изражена, кадрова нема довољно, те су послодавци заправо у ситуацији да све чешће недостајућу радну снагу траже у иностранству. Сања Гаврановић указала да то потврђују и бројке јер је НСЗ у 2021. години издала 25.000 дозвола за рад, а већ наредне далеко више.

- Прошле године издато је више од 35.000 радних дозвола, а тенденција пораста броја издатих дозвола настављена је у овој години јер је до сада издато више од 8.000 радних дозвола страним држављанима - рекла је Сања Гаврановић.

Према њеним речима, завршена је јавна расправа о изменама и допунама два закона који су веома важни за радно ангажовањее страних држављана - Закона о странцима, који је у надлежности МУП-а, и Закона о запошљавању, чију примену прати Министарство за рад.

- Изменама и допунама та два прописа, која су битна за положај странаца, а која су хоризонтално повезана, Србија ће имати дигитализован поступак издавања дозволе. То, заправо, значи да страни држављани више неће морати да одлазе у Управу за странце у МУП како би поднели захтев за издавање дозволе за привремени боравак, а послодавци неће морати да иду у Националну службу за запошљавање да би прибавили дозволу за рад - истакла је Сања Гаврановић. 

Она је подсетила да сада постоје два акта, два решења, која су потребна да би се страни држављанин запослио у Србији, те да ће изменом два прописа, уз комплетно дигитализован процес, бити уведен јединствен акт који ће омогућити странцима да се запошљавају са јединственом дозволом.

- Процес ће бити ефикаснији и смањиваће трошкове привреди. Новине ће олакшавати процедуру, па ни страни држаљани ни послодавци више неће морати да иду од шалтера до шалтера, захтев за издавање јединствене дозволе биће доступан преко портала и све ће бити дигитализовано. Међу новинама закона је и то да страни држављани могу с послодавцима да закључе уговор о раду на неодређено време - рекла је Сања Гаврановић. 

По њеним речима, дозволе за рад ће се издавати на три године, уз могућност да буду продужене, а поједностављена процедура добро је решење да послодавци брже пронађу раднике. Она је истакла и да квоте у запошљавању страних држављана у Србији постоје, а циљ је да се заштити домаће тржишта рада. Наиме, да би било могуће ангажовати страног држављанина на радном месту у Србији Национална служба за запошљавање мора дати сагласност, а то се чини онда кад се утврди да на евиденцији незапослених нема државаљана Србије који одговарају одређеној, траженој позицији.

- То је заштита домаћег тржишта рада, а уколико би дошло до поремећаја на њему, Влада Србије може да ограничи запошљавање странаца - рекла је Сања Гаврановић. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести